Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1177.900 - Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem
Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem
  • 1177.900 - Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

Dziś zapraszam na zupełnie inną wersję znanej wszystkim sałatki Caprese. Dodatkowo wzbogaciłam ją o grillowanego bakłażana i ser feta. I tak oto powstała zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem 🙂

Do takiej sałatki idealnie pasuje sos z pesto bazyliowego lub zredukowany ocet balsamiczny!

Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2-3 pomidory
  • 2 kulki mozzarelli
  • 50 g sera feta
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • oliwa z oliwek

 

Dodatkowo:

  • 3-4 łyżki pesto z bazylii lub świeżo posiekanych listków bazylii

Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

Bakłażana kroimy w plasterki ok. 1 cm grubości, solimy i odstawiamy na bok. Następnie osuszamy plasterki papierowym ręcznikiem, smarujemy delikatnie oliwią i grillujemy z dwóch stron po ok. 5 minut z każdej. Pomidory i ser mozzarella również kroimy w plasterki o grubości takiej jak bakłażan.

Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Blachę wykładamy folią aluminiową, na której układamy warstwowo: plaster bakłażana, na niego ser mozzarella, plasterek pomidora, ponownie bakłażana, ser i pomidora, którego posypujemy pokruszonym serem feta. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi warzywami i serem. Całość zapiekamy ok. 8 minut. Przed podaniem posypujemy bazylią lub polewamy pesto i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zapiekana sałatka Caprese z bakłażanem

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź