Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki. Są szybkie w przygotowaniu i niezwykle sycące. Dziś zapraszam na zapiekankę makaronową z kurczakiem i brukselką. Niezwykle aromatyczną z pysznym sosem z serem pleśniowym i chrupiącą brukselką. Pycha!
Składniki na zapiekankę:
- 300 g makaronu np. penne
- 250 g brukselki
- 500 g fileta z kurczaka
- 2 cebule
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 250 ml słodkiej śmietanki 18%
- 100 g sera pleśniowego lazur (użyłam srebrny lazur)
- 100 ml buliony drobiowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżka oleju
- pieprz
Dodatkowo:
- 25 g mozzarelli
- 25 g parmezanu
- natka pietruszki
Przygotowanie sosu:
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy mąkę i smażymy kilka chwil. Następnie zalewamy wszystko śmietanką i bulionem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy pokruszony ser pleśniowy. Podgrzewamy często mieszając aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem.
Przygotowanie zapiekanki:
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i odstawiamy na bok. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebule kroimy w plasterki. Brukselkę blanszujemy we wrzącej, osolonej wodzie kilka minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie i odsączamy. Makaron, kurczaka, cebulę i brukselkę łączymy razem, przekładamy do naczynia do zapiekania i zalewamy przygotowanym sosem. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mazzarellą.
Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30-40 minut. Zapiekamy pod przykryciem aż ser się rozpuści. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.
Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną natką pietruszki.
Martyna
Written on 20 marca 2016
Mmmmm, to musi być pyszne!
Marta
Written on 20 marca 2016
🙂