Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 5200.900 - Zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo
1
Zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo
  • 5200.900 - Zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo

Uwielbiam różnego rodzaju zapiekanki. Szybko się je przygotowuje i są niezwykle sycące. Dziś u mnie na obiad jest zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo. Soczyste kawałki mięsa w sosie śmietanowo musztardowym idealnie komponują się z porem, marchewką i zielonych groszkiem. Do tego pyszne i chrupiące ciasto filo. Palce lizać!

Zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo

Składniki:

  • 3 białe części pora
  • 3 marchewki
  • 150 g zielonego mrożonego groszku
  • 2 łyżki masła
  • 500-600 g fileta z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 200 ml słodkiej śmietany 30%
  • 4-5 łyżeczek musztardy francuskiej
  • 1 opakowanie ciasta filo
  • roztopione masło lub trochę oleju do posmarowanie ciasta

 

Zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo

Przygotowanie:

Pora i marchewkę kroimy w talarki. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy pora. Gdy się lekko zeszkli dodajemy marchewkę, smażymy ok.5 minut i dodajemy oczyszczonego kurczaka, pokrojonego w kostkę. Zmniejszamy palnik i smażymy ok. 10-15 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W kubeczku mieszamy śmietanę z musztardą i dodajemy ją do kurczaka. Dusimy ok. 10 minut. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy ewentualnie do smaku solą i pieprzem i dodajemy zielony groszek. Mieszamy i zdejmujemy z palnika.

Zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo

Kurczaka z warzywami i sosem przekładamy do naczynia do żaroodpornego. Nadzienie przykrywamy ciastem filo. Każdy arkusz oddzielnie układamy na nadzieniu, smarując go tłuszczem.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut.

Smacznego!

Zapiekanka z kurczakiem i porem pod ciastem filo

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • Renata

    Written on 10 stycznia 2017

    Przepis idealny! Osobiście nie przepadam za porem, więc wydaje mi się, że to świetny sposób na przemycenie go w diecie. Jakby nie patrzeć por, to źródło nie tylko cennych witamin i minerałów, ale i błonnika, pozytywnie wpływającego na apetyt. Stąd taki przepis sprawi, że nie będziemy za godzinę głodni. Bardzo mi się podoba! Chętnie wypróbuję i zdam relacje:)

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź