Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem
0 komentarzy

Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Uwielbiam dania z makaronem. Dziś zapraszam na zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem. Pyszny, aromatyczny farsz to raj dla podniebienia.

Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Składniki:

  • 250 g makaronu, który można nadziewać (użyłam paguri Magie di Pasta Zara – koszyczki)
  • 2 filety/piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 120 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 50 g sera pleśniowego (użyłam niebieski Lazur)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml śmietanki 18% do sosów i zup
  • 100g drobno posiekanych włoskich orzechów

 

Dodatkowo:

  • 6 łyżek śmietanki 18% do sosów i zup
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 100 g sera mozzarella do pizzy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Wszystko dusimy ok. 15-20 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i orzechy włoskie.

Zielony groszek gotujemy al dente (ok 3 minut) i dodajemy do kurczaka. Całość chwilę podsmażamy, dodajemy śmietankę i pokruszony ser pleśniowy. Czekamy aż śmietana odparuje, a ser się rozpuści, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odkładamy farsz na bok aby przestygł.

Makaron nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.

Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Zapiekany makaron nadziewany kurczakiem, orzechami, serem pleśniowym i zielonym groszkiem

Zostaw komentarz



Close