Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Zapiekany makaron z farszem z kurczaka, sera pleśniowego i kurek pod serową pierzynką
0 komentarzy

Zapiekany makaron z farszem z kurczaka, sera pleśniowego i kurek pod serową pierzynką

Pyszny zapiekany makaron z farszem z kurczaka, sera pleśniowego i grzybów kurek pod serową pierzynką z pewnością Wam zasmakuje i na dłużej zagości w Waszym domu. Jeśli nie lubicie leśnych grzybów można użyć pieczarek – równie dobrze smakują.

Składniki:

  • 250 g makaronu, który można nadziewać (użyłam paguri Magie di Pasta Zara – koszyczki)
  • 2 filety/piersi z kurczaka
  • 2 małe cebule
  • 200 g kurek (mogą być inne grzyby leśne lub pieczarki)
  • 50 g sera pleśniowego (użyłam niebieski Lazur)
  • 6 łyżek śmietanki 18% do sosów i zup
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera mozzarella do pizzy
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek

Zapiekany makaron z farszem z kurczaka, sera pleśniowego i kurek pod serową pierzynką  - makaron

Do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek wrzucamy makaron i gotujemy  zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy, zahartowujemy zimną wodą i każdą sztukę oddzielnie układamy na płaskiej powierzchni.

Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajmy 2 cebule pokrojone w drobną kostkę i podsmażamy. Filety z kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w dość drobną kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy co jakiś czas mieszając. Grzyby czyścimy i płuczemy, kroimy na małe kawałki i dodajemy do kurczaka. Wszystko dusimy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość chwilę podsmażamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy 3 łyżki śmietany. Czekamy aż śmietana odparuje. Farsz posypujemy 2 łyżkami pietruszki, mieszamy i odkładamy na bok aby przestygł.

Makaron nadziewamy farszem (zamiast koszyczków można użyć dużych muszli). Ser pleśniowy kroimy w drobną kostkę. Do każdego koszyczka wkładamy po 2-3 kawałki sera pleśniowego, makaron układamy w naczyniu żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania.

Ser mozzarella ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do niego jedno jajko, 3 łyżki śmietany, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy makaron i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekamy aż wierzch delikatnie się zarumieni. Całość posypujemy 1 łyżką  posiekanej natki pietruszki.

Makaron podałam z sosem z kurek (przepis na sos z kurek znajdziesz tu)

Zapiekany makaron z farszem z kurczaka, sera pleśniowego i kurek pod serową pierzynką

Zostaw komentarz



Close