Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8503.900 - Zapiekany makaron z sosem pomidorowym
Zapiekany makaron z sosem pomidorowym
  • 8503.900 - Zapiekany makaron z sosem pomidorowym

To jedno z moich ulubionych dań – zapiekany makaron z sosem pomidorowym! Niby proste zestawienie ale smak powala z nóg! Pyszny aromatyczny sos ze świeżych pomidorów z bazylią i czosnkiem zapieczony z makaronem i dużą ilością parmezanu – pomidorowy zawrót głowy!

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 ½ kg świeżych pomidorów (najlepiej użyć kilku odmian)
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 600 g cebuli
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 1 szczypta cukru
  • 2-3 łyżki oleju

 

Dodatkowo:

  • 500 g makaronu (użyłam gnocchi )
  • 1 kulka mozzarelli
  • 100 g tartego parmezanu
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 2-3 łyżki posiekanych listków bazylii

 

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym

Przygotowanie sosu pomidorowego:

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Świeże pomidory kroimy w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki). Do cebuli dodajemy świeże pomidory i pomidory z puszki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę dusimy aż odparuje płyn. Doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem oraz ziołami. Sos miksujemy.

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i jeszcze ciepły łączymy z pomidorowym sosem. Przekładamy do naczynia do zapiekania. Po wierzchu posypujemy tartym parmezanem i mozzarellą, układamy połówki koktajlowych pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 20-30 minut. Ser ma się rozpuścić.

Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami bazylii.

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym

Zapiekany makaron z sosem pomidorowym

Pozostaw odpowiedź