Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami
Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami
  • Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

Dziś coś na „większy głód” – żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami. Dla niektórych to typowe „męskie żarcie”, które najlepiej smakuje z kuflem zimnego piwa! Tak więc Panowie, dziś przygotuję coś specjalnie dla Was!!! Chociaż mam nadzieję, że i wśród Pań znajdę zwolenniczki żeberek 🙂

Składniki:                          

  • ok. 2 kg żeberek (najlepszy jest płat żeberek wieprzowych)
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • ok. 3-4 ziaren ziela angielskiego
  • kolba kukurydzy

 

Składniki na sos barbecue (BBQ):

  • 1 szklanka cukru brązowego (niepełna szklanka)
  • ¼ szklanki sosu Worcestershire
  • ¼ szklanki ciemnego sosu sojowego
  • ¼ szklanki octu winnego (użyłam z czerwonego wina)
  • ¼ szklanki sosu chili (użyłam słodko-pikantny sos chili Tao Tao)
  • ½ szklanki ketchupu (użyłam łagodnego ketchupu)
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy (użyłam rosyjskiej)
  • 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 5 wędzonych śliwek (pokrojonych w drobną kostkę)
  • pieprz do smaku

 

Składniki na ziemniaczane łódeczki:

  • ½ kg ziemniaków
  • olej rzepakowy
  • sól
  • opcjonalnie przyprawa do ziemniaków i frytek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

Żeberka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Dzielimy na mniejsze porcje. Każdą porcję oprószamy solą i pieprzem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy oraz ząbki czosnku. Pieczemy/dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 2,5 godziny. W czasie pieczenia kilkakrotnie przewracamy.

Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Upieczone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem BBQ i odstawiamy na minimum 2 godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc do lodówki.

W międzyczasie przygotowujemy ziemniaczane łódeczki. Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy w ćwiartki. Przekładamy je do garnka i zalewamy wodą tak, aby przykryła ziemniaki. Dodajemy łyżkę soli i gotujemy ok. 3-5 minut od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odkładamy do odsączenia.

Ziemniaczane łódeczki smażymy na głębokim oleju (jak frytki) lub czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z oliwą z oliwek, łódeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je oliwą z czosnkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ok. 15 minut.

Kolbę kukurydzy oczyszczamy z liści i wąsów. Odcinamy trzonek i płuczemy w zimnej wodzie. Jeśli kukurydza jest duża można ją przeroić na pół. Do garnka z gotującą wodą wkładamy kukurydzę. Wody powinno być tyle, żeby kukurydza pływała swobodnie po powierzchni i nie przywierała do dna. Do wody możemy wsypać 1 łyżeczkę cukru, ale nie dodajemy soli, która utwardza kukurydzę. Gotujemy pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut.

Żeberka układamy na ruszcie w piekarniku lub grillu, smarujemy je dokładnie sosem barbecue. Jeśli przygotowujemy je w piekarniku to powinien on być nagrzany to temperatury ok. 180 stopni. Mięso pieczemy, aż glazura zgęstnieje, jednak należy uważać, aby się nie przypaliła (ok. 30-45 minut). Można też piec żeberka w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, zanurzone w sosie BBQ. Po wyjęciu należy żeberka posmarować jeszcze raz cienką warstwą sosu.

Serwujemy z pieczonymi ziemniaczanymi łódeczkami i kukurydzą!

Żeberka barbecue (BBQ) z kolbą kukurydzy i ziemniaczanymi łódeczkami

Pozostaw odpowiedź