Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Żeberka pieczone

Za oknem mróz więc taki obiad to prawdziwa uczta! Słodko-ostre żeberka pieczone wyglądają apetycznie i rewelacyjnie smakują. Danie może i jest dość kaloryczne ale od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką rozpustę.

Żeberka pieczone

Składniki:

  • 1 ½ kg żeberek wieprzowych
  • ½ papryczki chili
  • sok z 1 limonki
  • sok z ½ pomarańczy
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki sosu Tabasco
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Żeberka pieczone

Przygotowanie:

Żeberka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w paski po 1-2 kostki w każdym. Mięso nacieramy solą i pieprzem. W misce mieszamy sok z limonki, pomarańczy, miód, wszystkie sosy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Przygotowaną marynatą zalewamy żeberka, mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Żeberka pieczone

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.

Mięso wraz z marynatą przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok. 70-90 minut.

Żeberka pieczone podałam z pieczonymi ziemniaczkami.

Żeberka pieczone

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close