Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Żeberka w słodko ostrej glazurze

Dziś zapraszam na prawdziwą mięsną ucztę – żeberka w słodko ostrej glazurze. Delikatne i bardzo soczyste mięso w bardzo aromatycznej glazurze. Palce i kosteczki lizać! Kto z Was skusi się na taki obiad?

Składniki na wywar:

  • 1- 1 ½ kg żeberek (najlepiej pasek)
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos/glazurę słodko ostrą:

  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ostrej musztardy np. rosyjskiej
  • kilka kropli sosu Tabasco
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 2 wędzone śliwki (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej wędzonej papryki
  • 2 łyżki ketchupu
  • pieprz kolorowy do smaku

 

Przygotowanie:

Żeberka oczyszczamy, płuczemy i ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Mięso przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą ok. 2 litrów (ważne żeby mięso było przykryte). Wodę solimy i dodajemy trochę pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 40-45 minut.

Po tym czasie wyjmujemy żeberka (z wywaru można przygotować np. zupę ogórkową), osuszamy je i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowane sosu/glazury:

Wszystkie składniki na sos łączymy razem. Podgotowane i wystudzone żeberka przekładamy do czystego naczynia, zalewamy sosem i odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Żeberka wraz z sosem wstawiamy do piekarnika, pieczemy odkryte ok. 40 minut aż glazura zgęstnieje, od czasu do czasu można posmarować żeberka sosem.

Takie żeberka można też podawać z grilla.

Smacznego!

4 komentarze

Zostaw komentarz



Close