Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną

Pyszne, aromatyczne i proste danie. Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną zachwyci smakiem każdego! Niby nic nadzwyczajnego.. kilka składników ale smak niepowtarzalny. Gorąco polecam!

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 4-5 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do dań z ziemniaków
  • 1 cytryna

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną

Składniki na sos:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz

 

Dodatkowo:

  • świeża kolendra

 

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Kurczaka płuczemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z ziemniaków.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną

Przygotowanie sosu:

W miseczce mieszamy śmietankę, majonez, musztardę i sos sojowy. Dodajemy pieprz i dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolity sos.

Sosem zalewamy ziemniaki i kurczaka i dobrze mieszamy. Cytrynę dokładnie myjemy i kroimy w plasterki. Kurczaka z ziemniakami przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy plasterki cytryny.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-80 minut pod przykryciem. Po tym czasie odkrywamy naczynie i podpiekamy ok. 5 minut.

Przed podaniem posypujemy świeżą, posiekaną kolendrą.

Ziemniaczana zapiekanka z kurczakiem i cytryną

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close