Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem
2 komentarzy

Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem

Pieczone ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem to propozycja dania, które dość często będzie gościć w moim domu. Kiełbasa chorizo nadała pikantny posmak, a wędzona papryką dymny aromat. Całość idealnie do siebie pasuje. Ponadto jarmuż jest warzywem zawierającym silne przeciwutleniacze i mające właściwości przeciwzapalne więc nic tylko jeść!

Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem - jarmuż

Składniki:

  • 500 g jarmużu
  • 225 g kiełbasy chorizo
  • 2-3 cebule
  • 2-3 ząbki
  • 1 wędzona słodka papryka
  • ½ wędzonej papryki peperoni
  • opcjonalnie ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 10 dużych ziemniaków
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 100 g boczku wędzonego w plasterkach (cienkie plasterki)
  • sól
  • pieprz
  • ok. 15 g masła

Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem - choriso

Ziemniaki myjemy i podgotowujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Jarmuż oczyszczamy, myjemy i usuwamy łodygi. Liście jarmużu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 6 minut. Odcedzamy i zahartowujemy zimną wodą.

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kiełbasę chorizo pokrojoną w cienkie paseczki. Jak już z kiełbasy zacznie wytapiać się tłuszcz dodajemy cebulę i wędzoną paprykę posiekane w drobną kostkę. Smażymy przez 10-15 minut aż kiełbasa się zarumieni po czym dodajemy jarmuż. Dusimy wszystko jeszcze kilka minut. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podgotowane ziemniaki kroimy w poprzek na pół, wydrążamy miąższ i napełniamy farszem z jarmużu i kiełbasy.

Łódeczki ziemniaczane owijamy/otulamy plasterkami boczku, na każdą kładziemy gałązkę rozmarynu i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można odkryć naczynie aby boczek się przyrumienił.

Przed podaniem na każdą ziemniaczaną łódeczkę kładziemy kilka wiórków masła.

Ziemniaki nadziewane jarmużem, wędzoną papryką i kiełbasą chorizo otulone boczkiem

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close