Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 7972.900 - Zupa cebulowa
Zupa cebulowa
  • 7972.900 - Zupa cebulowa

Zapiekana zupa cebulowa to bardzo popularne i zdrowe danie! Jej smakiem i zapachem zachwycają się miłośnicy tego warzywa. Chociaż przygotowując zupę cebulową zdarza mi się zapłakać, to już pierwsza łyżka wynagradza mi to pieczenie oczu. Uwielbiam ten smak!

Zupa cebulowa

Składniki:

  • 800 g cebuli
  • 400 g czerwonej cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyża masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyczka czerwonego octu winnego
  • 300 ml wytrawnego wina (użyłam czerwonego)
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 3-4 ząbki czosnku

 

Dodatkowo:

  • 1 bagietka
  • 200 g żółtego sera

Zupa cebulowa

Przygotowanie zupy cebulowej:

Cebule kroimy w talarki lub w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej i masło i wrzucamy cebulę. Smażymy ok. 30 minut często mieszając aż cebula się zeszkli. Po tym czasie dodajemy sól i pieprz do smaku i smażymy jeszcze ok. 10-15 minut. Gdy cebula się ładnie przyrumienić dodajemy do niej ocet winny i balsamiczny oraz czerwone wino. Gotujemy aż nadmiar płynu odparuje. Zalewamy bulionem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy ok. 20 minut.

Zupa cebulowa

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200-220 stopni. Bagietkę kroimy i podpiekamy na grzanki.

Do żaroodpornych miseczek przelewamy zupę cebulową, na wierzch kładziemy po 1-2 grzankach i posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści i zarumieni (ok. 5 minut).

Zupa cebulowa

Pozostaw odpowiedź