Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
4 komentarzy

Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

Dziś wspaniała i bardzo aksamitna zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki. Jak dla mnie idealne połączenie smakowe. Doskonała zupa w zimowe, mroźne dni. Syta i rozgrzewająca. Po prostu pyszna!

Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

Składniki na rosół drobiowy:

  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 1 porcja rosołowa, ćwiartka z kurczaka
  • 2-3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pieprz
  • sól

 

Składniki na krem z białych warzyw:

  • 3 pietruszki (korzeń)
  • ½ selera (korzeń)
  • 3 ziemniaki
  • 1 biała część pora
  • 2 łyżki masła
  • 1 szklanka mleka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

 

Składniki na chipsy z pietruszki:

  • 3 pietruszki
  • olej do smażenia

 Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

Przygotowanie rosołu drobiowego:

Do garnka nalewamy ok. 2 litrów wody i wkładamy mięso. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i dodajemy umyte i obrane warzywa z włoszczyzny. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy aż warzywa i mięso będą miękkie (ok. 2 godzin). Następnie przecedzamy rosół. Warzywa i mięso można wykorzystać do przygotowanie farszu do pierogów.

Przygotowanie kremu z białych warzyw:

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w kostkę. Pora w cienkie plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku rozpuszczamy masło, podsmażamy ziemniaki, pietruszkę, pora i selera. Na koniec dodajemy czosnek, doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i zalewamy wszystko mlekiem. Dusimy ok. 30 minut aż warzywa będą miękkie. Ugotowane w mleku warzywa zalewamy ugotowanym wcześniej rosołem i gotujemy ok. 10-15 minut. Po tym czasie miksujemy zupę na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową.

Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

Przygotowanie chipsów z pietruszki:

Pietruszki obieramy i kroimy wzdłuż w cienkie plasterki (można użyć obieraczki lub mandoliny). W rondelku rozgrzewamy olej i smażymy plasterki pietruszki na złoty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku.

Zupę krem z białych warzyw podajemy z chipsami z pietruszki i natką.

Zupa krem z białych warzyw z chipsami z pietruszki

 

 

 

4 komentarze

  1. Ania |

    Jeżeli zastosujemy się do wskazówek mamy gwarancję naprawdę na udane chipsy, nie tylko do zupy, ale też jako indywidualną przekąskę.

    Odpowiedz

Zostaw komentarz



Close