Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9640.900 - Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem
Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem
  • 9640.900 - Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem

Pyszna i bardzo sycąca zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem jest idealna na jesienną pogodę. Mięsne kuleczki i zielony groszek w połączeniu z kremową konsystencją zupy sprawiają, że zachwyci niejedno podniebienie.

Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem

Składniki na zupę:

  • 800 g ziemniaków obranych
  • 4-5 białe części z pora
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka cząbru suszonego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 150 g zielonego groszku mrożonego
  • 2 litry rosołu/wywaru
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki masła

 

Składniki na mięsne kuleczki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • ½ cebuli
  • 1 czerstwa kajzerka
  • woda lub mleko do namoczenia bułki
  • 1 małe jajko
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do obtoczenia mięsnych kuleczek
  • olej do smażenia

Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem

Przygotowanie mięsnych kuleczek:

Bułkę moczymy w wodzie lub mleku, jak zmięknie odciskamy. Cebulę drobno siekamy. W misce łączymy mięso, cebulę, czosnek, bułkę i jajko. Wyrabiamy na jednolita masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy malutkie kuleczki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Przygotowanie zupy:

Obrane ziemniaki kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy pora i cebulę i podsmażamy. Po kilku minutach dodajemy ziemniaki i czosnek i przesmażamy aż por się zeszkli. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.

Miksujemy wszystko na gładki krem. Do zupy dodajemy sos sojowy, zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy zielony groszek. Gotujemy ok. 5 minut.

Przed podaniem do zupy dodajemy mięsne kuleczki i posypujemy świeżym majerankiem.

Zupa krem ziemniaczano porowa z mięsnymi kuleczkami i zielonym groszkiem

 

Pozostaw odpowiedź