Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0819.900 - Zupa ogórkowa z ryżem
4
Zupa ogórkowa z ryżem
  • 0819.900 - Zupa ogórkowa z ryżem

Zapasy kiszonych ogórków już są, więc na obiad będzie zupa ogórkowa z ryżem! To ulubiona zupka mojego synka, aromatyczna, gęsta i kwaskowata. Sekretem udanej ogórkowej są oczywiście ogórki, najlepiej z domowej spiżarni. Oczywiście do zupy możecie dodać sam ryż lub same ziemniaki.

Zupa ogórkowa z ryżem

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 biała część pora
  • 2 ½ litra wody
  • 4 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 6-7 ogórków kiszonych (1 duży słoik)
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 100 g ryżu basmati (1 woreczek)
  • opcjonalnie 2 ziemniaki
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczkę suszonego lubczyku lub kilka gałązek świeżego
  • 2-3 łyżki masła
  • 4-5 łyżek gęstej kwaśniej śmietany

 

Zupa ogórkowa z ryżem

Przygotowanie:

Żeberka płuczemy, wkładamy go garnka i zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i lubczyk. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie do wywaru dodajemy startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i selera, biały kawałek pora i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotujemy aż mięso będzie miękkie (ok. 1 ½ godziny). Przed końcem gotowania do zupy dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i ryż. Gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut.

Zupa ogórkowa z ryżem

W międzyczasie ścieramy ogórki na tarce, odsączamy z wody (wodę zostawiamy, dodamy ją do zupy).

Na patelni roztapiamy masło i przesmażamy kilka chwil ogórki.

Z zupy wyjmujemy mięso i dodajemy przesmażone ogórki i wcześniej odsączoną wodę. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Śmietanę zaprawiamy odrobiną ciepłej zupy i wlewamy do garnka. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekany koperek.

Smacznego!

Zupa ogórkowa z ryżem

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź