Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9401.900 - Zupa pieczarkowa z kurczakiem
Zupa pieczarkowa z kurczakiem
  • 9401.900 - Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Pyszna, aromatyczna zupa pieczarkowa z kurczakiem to propozycja na smaczny, zdrowy i pożywny obiad! Na szczęście pieczarki są dostępne przez cały rok więc taką zupą można się delektować zawsze, kiedy tylko najdzie nas ochota!

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Składniki na bulion:

  • 1 porcja rosołowa
  • 1 włoszczyzna
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziela angielskie
  • sól

 

Dodatkowo:

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 białe części z pora
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 600 g pieczarek
  • ½ jabłka
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 1-2 łyżki suszonego tymianku
  • 100 ml śmietanki kremowej 18% (słodkiej)
  • 2 łyżki sosu sojowego

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy 2-3 litry wody, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę warzywa (włoszczyznę), porcję rosołową i ja dodaję jedną pierś z kurczaka. Jak zacznie wrzeć dodajemy ziele angielskie i liście laurowe – gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Gotowy wywar przecedzamy. Fileta po wystudzeniu kroimy w kostkę – dodamy go później do zupy.

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Pora i selera kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle aż będą miękkie ale nie brązowe. Warzywa przekładamy do miski. Następnie podsmażamy pieczarki pokrojone w dość grube plasterki. Na samym końcu podsmażamy fileta z kurczaka i jabłko pokrojone w kostkę.

Do naszego wywaru dodajemy podsmażone pieczarki, pora i selera oraz kurczaka z jabłkiem. Poprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym, tymiankiem i octem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowanego kurczaka i śmietankę.

Smacznego!

Zupa pieczarkowa z kurczakiem

Pozostaw odpowiedź