Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 4602.900 - Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem
3
Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem
  • 4602.900 - Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

Pyszna, pożywna zupa pomidorowa z fasolą i makaronem jest idealna na zimowe dni. Jest gęsta, pełna włoskich smaków i aromatów. Już sam zapach rozgrzewa nas od środka i wprawia w dobry nastrój. Polecam!

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

Składniki:

  • 2-3 cebule
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 4 łodygi/żebra selera naciowego
  • 2 litry rosołu drobiowego
  • 2 puszki fasoli (użyłam czerwonej)
  • 100 g makaronu farfalle

 

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

Dodatkowo:

  • świeża bazylia
  • 100 g tartego parmezanu
  • opcjonalnie pieczywo

 

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż część płynów odparuje. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy selera pokrojonego w plasterki. Do pomidorów dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy kilka minut po czym zalewamy rosołem. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę miksujemy.

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

Do zupy dodajemy zioła, makaron i podsmażonego selera i gotujemy aż makaron będzie miękki ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną fasolkę i gotujemy jeszcze kilka minut.

Przed podaniem posypujemy zupę tartym parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Możemy podawać ze świeżym pieczywem.

Zupa pomidorowa z fasolą i makaronem

 

Komentarze

Pozostaw odpowiedź