Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
2 komentarzy

Zupa z zielonego groszku

Połowa lata za nami, a pogoda u mnie dziś raczej jesienna.. Szaro i mokro. W takie dni na obiad idealna jest zupa z zielonego groszku. Pyszna i pożywna. Koniecznie ją przygotujcie, bo sezon na zielony groszek jest bardzo krótki!

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 500 g groszku świeżego
  • 500 g szpinaku baby
  • 2 łyżki masła
  • 2 duże cebule
  • 4-5 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietany

 

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak, przesmażamy kilka minut po czym wlewamy bulion. Gdy się zagotuje dodajemy groszek. Gotujemy około 10 minut aż groszek zmięknie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość miksujemy na gładki krem.

Zupę podajemy z kleksem śmietany.

Smacznego!

2 komentarze

Zostaw komentarz



Close