Blog kulinarny - Kuchnia Marty

Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
0 komentarzy

Zürcher Geschnetzeltes

Zürcher Geschnetzeltes to cielęcina z grzybami w sosie śmietanowym z dodatkiem białego wina. To klasyczne danie kuchni szwajcarskiej, niezwykle pyszne i proste w przygotowaniu. Podawane najczęściej z plackami ziemniaczanymi. #MyVictorinox

Składniki na sos:

  • 500 g cielęciny
  • 500 g pieczarek
  • 2-3 cebule dymki
  • 3 łyżki masła
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml bulionu
  • 100 ml słodkiej śmietany 30%
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • świeża natka pietruszki

 

Składniki na placki:

  • 600 g ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

 

Przygotowanie sosu:

Mięso płuczemy, oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, oprószamy mąką. Cebulę kroimy w półplastry, a pieczarki na pół lub ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy szalotka lekko się zeszkli doprawiamy ją solą i pieprzem, przekładamy do miseczki, a na patelni na której smażyliśmy grzyby podsmażamy cielęcinę. Gdy mięso się lekko zarumieni zalewamy je białym winem, zmniejszamy palnik, przykrywamy przykrywką i dusimy aż wino odparuje. Następnie dodajemy bulion, śmietankę i podsmażone grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dusimy aż mięso będzie miękkie. Gdy sos jest gotowy dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowanie placków:

Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, płuczemy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron placki na złoty kolor.

Sos podajemy z plackami.

Smacznego!



Zachowaj smak wakacji z Victorinox!

Zostaw komentarz



Close