Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9776.900 - Ale jaja...
2
Ale jaja…
  • 9776.900 - Ale jaja...

Kurze jajka należą do jednych z najczęściej spożywanych i wykorzystywanych produktów spożywczych. Praktycznie każdego dnia spożywamy je w różnej postaci: jajecznicy, w ciastach, farszach itp.

Ale jaja...

Trudno sobie wyobrazić pieczenie lub gotowanie bez dodania jaj. Idealnie wiążą rozdrobnione produkty, nadając im odpowiednią konsystencję np. podczas przygotowanie pasztetów, kotletów mielonych itp. Spulchniają nasze potrawy, głównie wypieki bądź kremy. Często wykorzystujemy tez jajko do zagęszczania zup czy sosów.

Dodatkowo jajka są bogatym źródłem substancji odżywczych. W Polsce najwięcej spożywamy jaj kurzych, ale dostępne są również kacze, gęsie, przepiórcza, a w ostatnim czasie nawet i strusie!

Ale jaja...

JAKIE JAJKA WYBRAĆ?

Tak jak już wspomniałam możemy dostać jaja różnego pochodzenia. Ważne aby sprawdzić skąd pochodzi jajko bowiem nie każde smakuje tak samo. Najlepiej byłoby kupować jajka od zaprzyjaźnionego rolnika, który hoduje tzn. „szczęśliwe kurki” czyli takie, które biegają sobie swobodnie i skubią zielona trawkę z dala od zanieczyszczeń. Jednak nie zawsze mamy taką możliwość i często jesteśmy zmuszeni zaopatrywać się w sklepie. Jak wtedy wybrać najlepsze jajko?

Jest na to sposób!

Na każdej skorupce jest umieszczony numer, który zdradzi nam wszystko co nas interesuje.

1. Cyfry od 0 do 3:

  • 3 oznacza chów klatkowyoznacza to, że kury cały czas przebywają zamknięte w klatkach. Takie jajka są najgorszej jakośc
  • 2 oznacza chów ściółkowyoznacza to, że kury nadal żyją w zamknięciu, ale mają już więcej miejsca, ściółkę i gniazda
  • 1 oznacza chów wolnowybiegowyoznacza to, że kury przez cały dzień mogą spacerować i skubać trawę, na noc są zaganiane do kurników
  • 0 oznacza chów ekologicznyoznacza to, że kury poza tym, że żyją na wolności dodatkowo są karmione ekologicznymi paszami. Takie jajko są najzdrowsze

2. Następnie zawarty jest symbol państwa, z którego pochodzą jajka

3. Pozostałe cyfry to weterynaryjny numer farmy, z którego pochodzą jajka

Ale jaja...

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Jajka zawierają przede wszystkim cenne wzorcowe białko, które zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować oraz antyoksydanty. Są źródłem wielu witamin m.in. A, E, D, K oraz B2, B9 i B12, kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych: fosforu, potasu, wapnia, żelaza, cynku i magnezu, selenu i jodu.

Dodatkowo jajka są niskokaloryczne. Jedno jajo o masie około 60 g to tylko 81 kcal. Dzięki zawartej w żółtku luteinie, jajko chroni nasze oczy przed szkodliwymi promieniami UVA i UVB oraz zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Żółtko zawiera również lecytynę, która nie pozwala, by cholesterol odkładał się na ścianach naczyń krwionośnych.

Ale jaja...

PRZECHOWYWANIE JAJ:

Aby jajo jak najdłużej zachowało świeżość należy przechowywać je w niskiej temperaturze (ok. zera stopni). Dlatego dobrze trzymać jajka w lodówce (maksymalnie ok. 3 tygodni). Ważne aby układać je szerszym, bardziej okrągłym końcem do góry. Po tej stronie znajduje się bowiem komora powietrzna – dzięki takiemu ułożeniu jajo będzie mogło swobodnie oddychać. Ważne aby nie myć jaj przed włożeniem do lodówki gdyż usuniemy z nich warstwę ochronną, która spowalnia proces rozkładu białka, czyli starzenia jajka. Jajka myjemy dopiero przed spożyciem.

Ale jaja...

JAK SPRAWDZIĆ ŚWIEŻOŚĆ JAJ:

  • POTRZĄSANIE jeśli potrząśniemy świeżym jajkiem w skorupce nie usłyszymy żadnego dźwięku. Stare/nieświeże jajko potrząsane będzie wydawać charakterystyczny chlupoczący dźwięk
  • ZATAPIANIE nalejmy do garnka wodę i posólmy ją. Jeśli zanurzymy w niej świeże jajko od razu opadnie na dno. Im starsze jajko tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje
  • ROZBICIE ważne żeby po wybiciu obejrzeć też jajko. Konsystencja białka powinna być zwarta i w całości pokrywać żółtko. Żółtka natomiast powinno być wypukłe i kształtem zbliżone do kuli. Białko jajka nieświeżego będzie się rozlewać, a żółtka będzie płaskie i mętne
  • ZAPACH na koniec powąchajmy rozbite jajko. Jeśli jego zapach jest nieprzyjemny wyrzućmy takie jajko

 

Ale jaja...

JAJKA W KUCHNI:

Tak jak wspomniałam na początku trudno sobie wyobrazić gotowanie czy pieczenie bez użycia jaj. Można je przyrządzić na wiele sposobów: jajko sadzone, w koszulce, jajecznica, omlet. Dodajemy je do farszu, kotletów czy pasztetu. Praktycznie żadne ciasto nie wyjdzie bez dodatku jaj!

Z racji, że Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a właśnie wtedy większość z nas spożywa najwięcej jajek, poniżej przedstawię kilka propozycji na śniadanie z jajkiem w roli głównej!

1. Domowa pasta jajeczna

Ale jaja...

Przepis znajdziesz TUTAJ 

 

2. Jajko sadzone na chmurce

Ale jaja...

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

3. Naleśnik z jajkiem sadzonym

Ale jaja...

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

4. Jajka w koszulkach na grzance z chrupiącym boczkiem

Ale jaja...

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

4. Jajka zapiekane

Ale jaja...

Przepis znajdziesz TUTAJ

 

5. Jajka po szkocku

Ale jaja...

Przepis znajdziesz TUTAJ

Komentarze

Pozostaw odpowiedź