Pyszne babeczki z borówkami i kremem czekoladowym to mój sposób na pochmurny dzień! Mięciutkie babeczki z borówkami i cytrynowym aromatem i do tego pyyyszny krem z gorzkiej czekolady! Od razu dzień staje się piękniejszy!
Składniki na babeczki 12-14 sztuk:
- 225 g cukru
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 110 g masła
- 2 duże jajka
- 150 g maślanki np. owoce leśne
- 200 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 100 g borówek
Składniki na krem czekoladowy
- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam Lindt EXCELLENCE Blueberry Intense)
- 30 g masła
- 250 g serka mascarpone
Przygotowanie babeczek:
Piekarnik rozgrzewamy to temperatury 180 stopni. W misce ucieramy cukier ze skórką z cytryny, dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie dodajemy jajka. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy połowę maślanki i połowę mąki, miksujemy aż ciasto będzie jednolite i ponownie dodajemy pozostałą mąkę i maślankę. Łączymy wszystkie składniki.
Foremki/papilotki do muffinek napełniamy ciastem – nakładamy 1 łyżkę, do środka wrzucamy kilka borówek i przykrywamy ciastem, na wierzch również kładziemy borówki. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25 minut.
Studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Gdy czekolada lekko przestygnie dodajemy ją do serka mascarpone i miksujemy na jednolity krem. Gdyby się okazało, że krem jest bardzo gęsty można dodać 2 łyżki śmietany kremówki lub mleka.
Kremu nie przechowuję w lodówce przed udekorowaniem babeczek.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Na wierzch układamy borówki, ja dodatkowo udekorowałam babeczki kwiatami bzu.
Przechowujemy w lodówce!
Smacznego!