Dziś przepis na niebiańskie babeczki kokosowe z kremem z bitej śmietany i serka mascarpone! Szybkie w przygotowaniu, delikatne, puszyste i mocno kokosowe! Po prostu obłędne! Przysłowiową wisienką na tych babeczkach są praliny Rafaello, które znajdziecie zarówno w środku jak i na wierzchu babeczek.
Składniki na babeczki:
- 115 g masła
- 215 g cukru
- 2 duże jajka
- 200 g mąki tortowej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 120 g mleka kokosowego
Składniki na krem:
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki mleka kokosowego
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe do dekoracji
- 24 szt pralin Rafaello
Przygotowanie babeczek:
W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i miksujemy. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i mieszamy aż składniki się połączą. W drugiej misce łączymy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Suche i mokre składniki łączymy razem (do suchych dodajemy mokre), szybko mieszamy drewnianą łyżką. Foremki/papilotki do muffinek napełniamy ciastem – nakładamy 1 łyżkę, do środka wkładamy Rafaello i przykrywamy ciastem. Babeczki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 25-30 minut.
Studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, mleko kokosowe i serek mascarpone. Miksujemy na jednolity krem.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Po wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy pralinami Rafaello.
Przechowujemy w lodówce!
Smacznego!
Słodkie okruszki
Written on 16 maja 2016
Pyszne, a zarazem też i piękne babeczki. Uwielbiam kokosowe słodkości
Julia
Written on 22 października 2016
apetyczne 🙂