Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0956.900 - Babeczki świąteczne renifery
3
Babeczki świąteczne renifery
  • 0956.900 - Babeczki świąteczne renifery

Babeczki świąteczne renifery będą idealnym prezentem świątecznym.  Śliczne, czerwononose Rudolfy wywołają uśmiech nie tylko na twarzy dzieci.

0968.900 - Babeczki świąteczne renifery

Składniki na babeczki:

  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g kakao
  • 110 g miękkiego masła
  • 110 g cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 110 ml mleka

 

Dodatkowo:

  • 15 okrągłych biszkoptów (małych)
  • 15 precelków
  • cukierki czekoladowe m&m’s/lentilki
  • 200 g czekolady (deserowa lub mleczna)

 

Wykonanie babeczek:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, w drugiej ucieramy masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masy dodajemy jajka, jedno po drugim, ciągle miksując wsypujemy stopniowo mąką. Jak już składniki dobrze się połączą wlewamy mleko i jeszcze chwilę miksujemy.

Foremki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości . Ja korzystam z tak zwanych papilotek, czyli papierowych foremek, które układam we wgłębieniach blachy, a dopiero do nich nakładam masę.

Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni.

0922.900 - Babeczki świąteczne renifery

Wykonanie polewy czekoladowej:

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i odstawiamy ją aby przestygła i lekko zgęstniała.

Czekoladę można też rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Należy połamaną czekoladę umieścić w szklanej miseczce i podgrzewać na średniej mocy przez kilkanaście sekund po czym przemieszać i znowu podgrzewać aż czekolada się rozpuści.

W obu przypadkach należy pamiętać, że zbyt długie podgrzewanie lub zbyt wysoka temperatura sprawi, że czekolada się przypali.

0906.900 - Babeczki świąteczne renifery

0930.900 - Babeczki świąteczne renifery

0936.900 - Babeczki świąteczne renifery

0955.900 - Babeczki świąteczne renifery

Wykonanie świątecznych reniferów:

Czekoladą smarujemy babeczki (możemy również je zanurzać w czekoladzie). Z biszkoptów robimy buzie. Dwie pastylki w białym kolorze posmarowane czekoladą przyklejamy tak, aby tworzyły oczy, a czerwona pastylka nos. Z precelków robimy rogi. Ja dodatkowo użyłam cukierków czekoladowych w kształcie ziarenek kawy jako uszu dla naszego renifera.

Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady.

0966.900 - Babeczki świąteczne renifery

0958.900 - Babeczki świąteczne renifery

Komentarze

Pozostaw odpowiedź