W tym roku zamiast pasztecików na Wigilijnym stole znajdą się takie przepyszne, kruche babeczki z grzybami i szpinakiem. Nawet nie sądziłam, że szpinak tak idealnie komponuje się z borowikami. Jeśli uwielbiacie grzyby koniecznie spróbujcie tego połączenia.
Składniki na ciasto:
- 190 g mąki tortowej
- ½ łyżki soli
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki bardzo zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 500 g mrożonych borowików
- 500 g świeżego szpinaku baby
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- suszony majeranek
- suszony tymianek
- 3 cebule
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy masło i zagniatamy ciasto (wyglądem będzie przypominać kruszonkę). Na koniec dodajemy zimną wodę i jeszcze przez krótką chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto na ok. 45 minut chowamy do lodówki.
Przygotowanie nadzienia:
Grzyby rozmrażamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju i podsmażamy grzyby na dużym ogniu ok. 8 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie zmniejszamy palnik, dodajemy do grzybów czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak. Dusimy kilka minut i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Grzyby przekładamy do miski. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na pozostałym oleju aż się zarumieni. Cebulę dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy i wykładamy foremki do tartaletek. Lekko dociskamy palcami, a następnie usuwamy nadmiar ciasta wystający poza foremki (foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem – w cieście jest wystarczająco dużo masła).
Spód ciasta nakłuwamy widelcem. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i przy pomocy foremki do ciastek wykrawamy np. gwiazdki.
Przestudzonym farszem napełniamy foremki. Na wierzch układamy po 1 gwiazdce.
Babeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45-50 minut.
Paulina Garnicka
Written on 5 stycznia 2018
Bardzie ciekawy, nieoczywisty przepis. Niby nie jest słodko, ale o tak przygotuję na najbliższy deser 🙂
Kuchnia Marty
Written on 14 stycznia 2018
🙂
dietetyk warszawa
Written on 12 stycznia 2018
Świetny przepis, wszystko wyszło idealnie 🙂
Kuchnia Marty
Written on 14 stycznia 2018
Bardzo się cieszę 🙂
Zdziadapradziada.pl
Written on 13 stycznia 2018
Nie wiem jak smakuje, ale wygląda to super, w opozycji do wszystkich kolorów ciast typu róż, biały i czerwień, ta czerń tutaj mnie ujmuje. Dzięki za wpis – pozdrawiam.
Kuchnia Marty
Written on 14 stycznia 2018
cieszę się, że się podoba 🙂
Pozdrawiam