Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo wilgotne babeczki z mango. Do ciasta dodałam gotową pulpę z mango, którą bez problemu dostaniecie w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Bardzo Was zachęcam do spróbowania tego produktu, bo dzięki niemu stworzycie ciasta i desery, w których każdy się zakocha!
Składniki na babeczki:
- 115 g miękkiego masła
- 200 g cukier
- 2 duże jajka
- 210 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 270 g pulpy z mango (puree)
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 50 g pulpy z mango (puree)
Przygotowanie babeczek z mango:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do masy dodajemy jajka i miksujemy kilka chwil. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy na niskich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodajemy pulpę z mango i miksujemy aż otrzymajmy gładkie i jednolite ciasto.
Ciastem napełniamy foremki do pieczenia babeczek/muffinek (3/4 wysokości).
Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.
Babeczki studzimy na kratce.
Przygotowanie kremu:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy kilka chwil i łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.
Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy nim wierzch babeczek. Całość polewamy pulpą z mango.
Smacznego!
CookUp
Written on 31 października 2019
Jeśli smakują tak, jak wyglądają to poprosimy! Chociaż w przypadku Twoich pomysłów kulinarnych możemy być pewni, że zdjęcia to dopiero przedsmak. 😉
Kuchnia Marty
Written on 5 listopada 2019
Bardzo dziękuję, za tak miłe słowa 🙂
renowator do fug
Written on 3 listopada 2019
z mango jeszcze nie jadłam, więc z chęcią wypróbuję przepis 🙂
Kuchnia Marty
Written on 5 listopada 2019
Są przepyszne! Polecam
Justyna
Written on 27 października 2020
Ale pyszne! Owocowe, puszyste, pięknie wyrośnięte. Razem z moimi synkami 2 i 4 lata zjedliśmy jeszcze ciepłe 🙂 Będziemy wracać do tego przepisu!