Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Babeczki z mango
4
Babeczki z mango
  • Babeczki z mango

Dziś zapraszam na przepyszne i bardzo wilgotne babeczki z mango. Do ciasta dodałam gotową pulpę z mango, którą bez problemu dostaniecie w internetowym sklepie Kuchnie Świata. Bardzo Was zachęcam do spróbowania tego produktu, bo dzięki niemu stworzycie ciasta i desery, w których każdy się zakocha!

Babeczki z mango

Składniki na babeczki:

  • 115 g miękkiego masła
  • 200 g cukier
  • 2 duże jajka
  • 210 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 270 g pulpy z mango (puree)

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru 

Dodatkowo:

Babeczki z mango

Przygotowanie babeczek z mango:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.

Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do masy dodajemy jajka i miksujemy kilka chwil. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy na niskich obrotach do uzyskania jednolitego ciasta. Na koniec dodajemy pulpę z mango i miksujemy aż otrzymajmy gładkie i jednolite ciasto.

Ciastem napełniamy foremki do pieczenia babeczek/muffinek (3/4 wysokości).

Pieczemy ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.

Babeczki studzimy na kratce.

Babeczki z mango

Przygotowanie kremu:

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy kilka chwil i łyżka po łyżce dodajemy bitą śmietanę. Delikatnie mieszamy.

Krem przekładamy do szprycy i ozdabiamy nim wierzch babeczek. Całość polewamy pulpą z mango.

Smacznego!

Babeczki z mango
Ja użyłam takiej gotowej pulpy z mango – jest pyszna!
Babeczki z mango

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź