Babka z mango to przepyszne i bardzo wilgotne ciasto ucierane z pulpą z mango, które pokocha każdy! Babka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Zachwyca nie tylko smakiem ale również pięknym, słonecznym kolorem!
Składniki na ciasto:
- 170 g miękkiego masła
- 220 g cukru pudru
- 3 duże jajka
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 350 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 270 g pulpy z mango (puree)
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady lub kropelek czekoladowych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170 stopni. Dużą foremkę prostokątną (keksówkę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce lub misce i miksujemy/ubijamy aż otrzymamy puszysta masę. Do masy dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ucieramy ok. 1 minuty.
Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto.
Na koniec dodajemy pulpę z mango i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy ,wyrównujemy łyżką i po wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 65-75 minut do tzw. suchego patyczka.
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!