Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Babka z mango
Babka z mango
  • Babka z mango

Babka z mango to przepyszne i bardzo wilgotne ciasto ucierane z pulpą z mango, które pokocha każdy! Babka jest niezwykle prosta i szybka w przygotowaniu. Zachwyca nie tylko smakiem ale również pięknym, słonecznym kolorem!

6117 - Babka z mango

Składniki na ciasto:

  • 170 g miękkiego masła
  • 220 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 350 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 270 g pulpy z mango (puree)

Dodatkowo:

  • 50 g białej czekolady lub kropelek czekoladowych
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy

6120 - Babka z mango

Przygotowanie ciasta:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160-170 stopni. Dużą foremkę prostokątną (keksówkę) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką krupczatką lub wykładamy papierem do pieczenia.

Masło i cukier umieszczamy w dużej misce lub misce i miksujemy/ubijamy aż otrzymamy puszysta masę. Do masy dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ucieramy ok. 1 minuty.

Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy aż uzyskamy jednolite ciasto.

Na koniec dodajemy pulpę z mango i kandyzowaną skórkę z pomarańczy, dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy ,wyrównujemy łyżką i po wierzchu posypujemy posiekaną czekoladą.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 65-75 minut do tzw. suchego patyczka.

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego!

6094 - Babka z mango

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź