Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8563.900 - Baklava
4
Baklava
  • 8563.900 - Baklava

Baklava – trzy główne składniki i mamy niepowtarzalny i wyjątkowy smak. Deser jest zwany również baklawą lub bakławą, istnieje w wielu kuchniach – tureckiej, ormiańskiej, libańskiej. Ja wzorowałam się kuchnią grecką. Płaty ciasta filo, przełożone posiekanymi orzechami włoskimi z cukrem i korzenną przyprawą. Wszystko zapieczone i polane syropem z cukru, miodu i soku z pomarańczy i cytryny – ot i cała tajemnica.

8556.900 - Baklava

Składniki na syrop:

  • 340 g cukru
  • 340 ml wody
  • 6 łyżek miodu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy

 

Składniki na baklave:

  • 2 opakowania gotowego ciasta filo (u mnie 600 g)
  • 120 g roztopionego, klarowanego masła
  • 200 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do ciastek i pierników ewentualnie cynamon
  • 3 łyżki cukru

8545.900 - Baklava

 

Przygotowanie syropu:

W małym garnuszku łączymy wszystkie składniki (cukier, miód, wodę i sok z pomarańczy i cytryny). Mieszamy od czasu do czasu do momentu aż cukier się rozpuści. Gotujemy aż syrop się zagęści ok. 5-7 minut. Następnie go odstawiamy do ostudzenia – musi wystygnąć!

Orzechy, cukier i przyprawę korzenną przekładamy do miski i przy pomocy blendera lub robota kuchennego miksujemy by orzechy były drobno posiekane.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia o wymiarach 30×20 cm smarujemy roztopionym masłem. Na blasze układamy 8 płatów ciasta filo, smarując wierzch każdego płata oddzielnie roztopionym masłem. Jeśli płaty ciasta są większe niż forma musimy je przyciąć do jej wymiarów.

8490.900 - Baklava

Połowę orzechów rozkładamy równomiernie na górze ciasta (tych 8 płatach). Następnie na orzechy kładziemy kolejne 3 posmarowane masłem płaty ciasta i przykrywamy resztą orzechów. Na drugą warstwę orzechów kładziemy pozostałe płaty ciasta, smarując wierzch każdego oddzielnie roztopionym masłem.

Ostrym nożem kroimy ciasto w kwadraty, prostokąty, trójkąty lub romby. Spryskujemy wodą ciasto (polecam rozpylacz do wody), dzięki temu zachowa wilgotność i płaty się nie pozwijają.

Pieczemy przez pierwsze 30 minut w temperaturze 180 stopni, później zwiększamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze ok 10 minut, aż ciasto będzie złotobrązowe.

Wyjmujemy ciasto z pieca i natychmiast polewamy syropem. Odstawiamy do ostudzenia. Możemy tez po wierzchu posypać posiekanymi orzechami.

Baklava najlepiej smakuje na drugi dzień!
8563.900 - Baklava

Komentarze

Pozostaw odpowiedź