Pyszne, kolorowe bakłażanowe bruschetty to pomysł na lekką przekąskę. Jak dla mnie to witaminowy i smakowy zawrót głowy! Tyle smaków i aromatów na jednym, małym plasterku bakłażana! Polecam!
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1 czerwona papryka
- ½ czerwonej cebuli
- 4 suszone pomidory
- 6 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły
- 8-10 czarnych oliwek
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 kulka mozzarelli
- 3 łyżki posiekanych listków bazylii
- 1-2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- pieprz świeżo zmielony
- sól
- oliwa z oliwek lub oliwa po suszonych pomidorach
Przygotowanie:
Bakłażany kroimy w plasterki o grubości ok. 1 ½ cm., solimy i odstawiamy.
Paprykę, świeże i suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę, oliwki, kapary i mozzarellę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy połowę listków bazylii, sos sojowy, ocet balsamiczny i mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Plasterki bakłażana smarujemy oliwą i grillujemy lub podpiekamy ok. 10-15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na każdy plasterek bakłażana nakładamy po ok. 2 łyżki nadzienia i zapiekamy ok. 10-15 minut aż ser się rozpuści. Przed podaniem bakłażanowe bruschetty posypujemy pozostałą bazylią.
ulcik
Written on 18 kwietnia 2015
Pyszny pomysł !
Marta
Written on 18 kwietnia 2015
Dziękuję! 🙂