Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 1142.900 - Bakłażanowe bruschetty
2
Bakłażanowe bruschetty
  • 1142.900 - Bakłażanowe bruschetty

Pyszne, kolorowe bakłażanowe bruschetty to pomysł na lekką przekąskę. Jak dla mnie to witaminowy i smakowy zawrót głowy! Tyle smaków i aromatów na jednym, małym plasterku bakłażana! Polecam!

Bakłażanowe bruschetty

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 4 suszone pomidory
  • 6 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły
  • 8-10 czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżki posiekanych listków bazylii
  • 1-2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • pieprz świeżo zmielony
  • sól
  • oliwa z oliwek lub oliwa po suszonych pomidorach

Bakłażanowe bruschetty

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy w plasterki o grubości ok. 1 ½ cm., solimy i odstawiamy.

Paprykę, świeże i suszone pomidory i cebulę kroimy w kostkę, oliwki, kapary i mozzarellę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy połowę listków bazylii, sos sojowy, ocet balsamiczny i mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

Bakłażanowe bruschetty

Plasterki bakłażana smarujemy oliwą i grillujemy lub podpiekamy ok. 10-15 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Na każdy plasterek bakłażana nakładamy po ok. 2 łyżki nadzienia i zapiekamy ok. 10-15 minut aż ser się rozpuści. Przed podaniem bakłażanowe bruschetty posypujemy pozostałą bazylią.

Bakłażanowe bruschetty

Bakłażanowe bruschetty

Bakłażanowe bruschetty

Komentarze

Pozostaw odpowiedź