Trwa kolejna edycja konkursu Barilla Cup! Już po raz trzeci każdy miłośnik włoskiej kuchni może wziąć udział w konkursie i powalczyć o rewelacyjne nagrody.
A jest o co!
Do wygrania jest aż 50 rocznych zapasów makaronów, brytfanny firmy LE CREUSET i wycieczkę do Włoch!
Wystarczy, że zrobisz jedno zdjęcie przygotowanej przez siebie potrawy z wykorzystaniem co najmniej jednego produktu Barilla (makaronów lub sosów) oraz opakowanie w/w produktu/ów Barilla, który został wykorzystany do przygotowania dania i umieścisz je wraz z przepisem na stronie barillacup.pl
Chyba nie muszę nikogo przekonywać, że gra jest warta świeczki!
Nie czekaj i weź udział w konkursie jeszcze dziś. Jeśli brakuje Ci inspiracji koniecznie wejdź na stronę samego konkursu. W tym roku powstała zakładka BLOG, na której znaleźć można przepisy na pyszne potrawy autorstwa uczestników edycji 2016, piękne zdjęcia i ciekawe informacje o kuchni włoskiej i jej regionalnych odmianach.
Barilla jak zwykle stanęła na wysokości zadania. Zatem do dzieła!
Poniżej przepis na rewelacyjny makaron – oczywiście Barilla mnie zainspirowała!
Gnocchi z pulpecikami w sosie pomidorowym
Składniki:
- 300 g makaronu Gnocchi Barilla
- świeża bazylia
- parmezan do posypania
Składniki na pulpeciki:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 2 cebule
- 1 duże jajko
- 3 łyżki kaszy manna
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
Składniki na sos pomidorowy:
- 1 puszka krojonych pomidorów (400 g)
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ papryczki chili
- 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka oliwy
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente we wrzącej, osolonej wodzie (ok. 2-3 minut krócej niż zaleca producent). Odcedzamy i odstawiamy.
Przygotowanie pulpetów:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Do mięsa dodajemy jajko, kaszę mannę, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażoną cebulę. Wyrabiamy aż składniki się połączą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z mięsa formujemy/toczymy małe kuleczki, które obtaczamy w mące.
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę i pomidory z puszki. Przesmażamy kilka minut i zalewamy bulionem. Dusimy ok. 15 minut aż część płynu odparuje. Do sosu dodajemy oregano i doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy palnik i pojedynczo wrzucamy do sosu pulpety. Gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut.
Na koniec dodajemy odcedzony makaron i posiekaną bazylię. Dokładnie mieszamy, podgrzewamy chwilę i przekładamy na talerze.
Przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!
Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów i sosów dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: Farfalle, Penne Rigate, Fusilli, Spaghetti, po bardziej wyszukane z linii Collezione: Castellane, Orecchiette, Casarecce, Tagliatelle, Pappardelle czy Lasagne. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje wiele rodzajów sosów i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino i Ricotta.