Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami
Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami
  • Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami

Dziś zapraszam na barszcz ukraiński z suszonymi grzybami. Różni się on od tradycyjnego ukraińskiego barszczu, ale w moim rodzinnym domu go uwielbiamy! Obowiązkowo nie może go zabraknąć na wigilijnej kolacji! Dziś trochę bogatsza wersja, bo wywar ugotowałam na żeberkach 🙂

Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami

Składniki:

  • 250 g fasoli suchej Jaś
  • 300 g żeberek wieprzowych
  • 5 buraków czerwonych
  • ½ główki kapusty białej
  • 3-4 garście suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
  • włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • 1-2 łyżki cząbru
  • świeży tymianek
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • cytryna
  • opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu z buraków

Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami

Fasolę moczymy przez noc, następnie ją płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy żeberka , liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy wywar. Gdy zacznie wrzeć dodajemy obraną włoszczyznę, opłukane suszone grzyby, trochę soli i cząbru. Gdy mięso i warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru (ugotowane i obrane mięso można wykorzystać do farszu np. do pierogów) i dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki.

Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami

Jak już fasola będzie prawie miękka dodajemy poszatkowaną kapustę, przeciśnięte ząbki czosnku, pozostały cząber i majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Można dodać też ewentualnie kilka łyżek koncentratu z buraków. Gotujemy jeszcze chwilę.

Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.

Barszcz ukraiński z suszonymi grzybami

 

Pozostaw odpowiedź