Dziś zapraszam na barszcz ukraiński z suszonymi grzybami. Różni się on od tradycyjnego ukraińskiego barszczu, ale w moim rodzinnym domu go uwielbiamy! Obowiązkowo nie może go zabraknąć na wigilijnej kolacji! Dziś trochę bogatsza wersja, bo wywar ugotowałam na żeberkach 🙂
Składniki:
- 250 g fasoli suchej Jaś
- 300 g żeberek wieprzowych
- 5 buraków czerwonych
- ½ główki kapusty białej
- 3-4 garście suszonych grzybów (u mnie prawdziwki i podgrzybki)
- włoszczyzna (marchew, pietruszka, seler, por)
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki suszonego majeranku
- 1-2 łyżki cząbru
- świeży tymianek
- sól
- pieprz
- cukier
- cytryna
- opcjonalnie 2-3 łyżki koncentratu z buraków
Fasolę moczymy przez noc, następnie ją płuczemy, zalewamy wodą, dodajemy żeberka , liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy wywar. Gdy zacznie wrzeć dodajemy obraną włoszczyznę, opłukane suszone grzyby, trochę soli i cząbru. Gdy mięso i warzywa zmiękną, wyjmujemy je z wywaru (ugotowane i obrane mięso można wykorzystać do farszu np. do pierogów) i dodajemy obrane i starte na tarce o dużych oczkach buraki.
Jak już fasola będzie prawie miękka dodajemy poszatkowaną kapustę, przeciśnięte ząbki czosnku, pozostały cząber i majeranek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Można dodać też ewentualnie kilka łyżek koncentratu z buraków. Gotujemy jeszcze chwilę.
Przed podaniem posypujemy świeżym tymiankiem.