Uwielbiam kopytka! Ostatnio zaczęłam dodawać do nich różne dodatki – marchewkę, buraki lub bazylię. Dziś zapraszam Was na bazyliowe kopytka z sosem z kurek! Jak dla mnie to idealne połączenie. Pyszne, aromatyczne kopytka i sos ze świeżych kurek.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 210-220 g mąki tortowej + mąka do podsypania
- 1 duże roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżki pesto z bazylii
Składniki na sos z kurek:
- 500 g kurek
- 2 cebule
- 4 łyżki masła
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 100 ml śmietanki 30%
- 250 ml bulionu grzybowego
- 2 łyżki posiekanych listków bazylii
Przygotowanie sosu z kurek:
Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.
Przygotowanie kopytek:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy pesto z bazylii, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.
Bazyliowe kopytka podajemy z sosem z kurek.
UWAGI:
Do kopytek można dodać gotowe pesto lub przygotować je samemu. Wystarczy jedna doniczka bazylii. Do misy robota wrzucamy listki bazylii, 1-2 ząbki czosnku i 1-2 łyżki oliwy. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.