Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 8327.900 - Bazyliowe kopytka z sosem z kurek
Bazyliowe kopytka z sosem z kurek
  • 8327.900 - Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

Uwielbiam kopytka! Ostatnio zaczęłam dodawać do nich różne dodatki – marchewkę, buraki lub bazylię. Dziś zapraszam Was na bazyliowe kopytka z sosem z kurek! Jak dla mnie to idealne połączenie. Pyszne, aromatyczne kopytka i sos ze świeżych kurek.

Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 210-220 g mąki tortowej + mąka do podsypania
  • 1 duże roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki pesto z bazylii

 

Składniki na sos z kurek:

  • 500 g kurek
  • 2 cebule
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 250 ml bulionu grzybowego
  • 2 łyżki posiekanych listków bazylii

 

Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

Przygotowanie sosu z kurek:

Grzyby czyścimy i płuczemy. Cebulę drobno siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle, dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 minut. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do grzybów. Wszystko zalewamy bulionem i dusimy aż część płynu odparuje. Następnie dodajemy śmietankę i całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sos z kurek dusimy kilka minut, aby grzyby zmiękły. Przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

 

Przygotowanie kopytek:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy i obieramy ze skórki póki są gorące. Przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy pesto z bazylii, przesianą mąkę i sól. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

Bazyliowe kopytka podajemy z sosem z kurek.

Bazyliowe kopytka z sosem z kurek

UWAGI:

Do kopytek można dodać gotowe pesto lub przygotować je samemu. Wystarczy jedna doniczka bazylii. Do misy robota wrzucamy listki bazylii, 1-2 ząbki czosnku i 1-2 łyżki oliwy. Miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Pozostaw odpowiedź