Do meczu pozostało jeszcze kilka godzin więc zdążycie się poopalać i przygotować szybką i pyszną przekąskę. Wystarczą dwa podstawowe składniki by biała kiełbasa w cieście francuskim zagościła na Waszych stołach. Rewelacyjna w smaku i pięknie podana! To co, o 15.00 cała Polska kibicuje!
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- majeranek otarty
- 3-4 surowe białe kiełbasy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy i rozcinamy wzdłuż na pół. Każdą połówkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy majerankiem. Białą kiełbasę kroimy w 3 cm plasterki, na każdej połówce ciasta układamy w odstępach 1 cm po kawałku kiełbasy. Rolujemy ciasta, tworząc dwa wałki.
Rolki z ciasta francuskiego przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem. Nacinamy ciasto w miejscach gdzie nie ma kiełbasy, tak aby nie przeciąć do końca ciasta i odwracamy każdy nacięty kawałek tak, aby kiełbasa była skierowana ku górze, układamy w „ślimaka” lub okrąg. Całość posypujemy majerankiem.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok. 30-35 minut.
Podajemy z ulubionymi dipami.
Konrad Michalski
Written on 11 lipca 2018
Przyznaję się, że jeszcze nie miałem okazji próbować czegoś takiego 🙂
Kuchnia Marty
Written on 13 lipca 2018
Prosta i bardzo smakowita przekąska! Polecam 🙂