Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami będzie idealna. Wystarczyło połączyć kilka składników by stworzyć wyborne i aromatyczne danie, które na pewno trafi w Wasze gusta.

Składniki:
- 600 g ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300 g mrożonych leśnych grzybów (podgrzybek, prawdziwek)
- 1 garść suszonych grzybów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2-3 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- 6 białych kiełbas Morliny
Składniki na sos:
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 500 ml bulionu/wywaru grzybowego lub warzywnego
- świeży tymianek do dekoracji (opcjonalnie)


Przygotowanie:
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 20-25 minut. Następnie odcedzamy – wodę, w której gotowały się grzyby zostawiamy, użyjemy jej do przygotowania sosu. Grzyby studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni ° C
Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w plasterki.
Warzywa przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone grzyby, ugotowane, suszone grzyby, oraz białe kiełbaski. Całość skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i posypujemy solą, pieprzem i przyprawami.

Przygotowanie sosu:
W rondelku mieszamy wywar grzybowy z mąką i masłem. Podgrzewamy krótko aż składniki się rozpuszczą i zalewamy sosem danie.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok. 25 minut. Po tym czasie odwracamy kiełbaski na drugą stronę i pieczemy kolejne 25 minut lub do momentu, aż kiełbasy się zrumienią i ziemniaki będą miękkie. Na koniec odkrywamy naczynie i zapiekamy całość jeszcze kilka minut.
Smacznego!
