Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami
Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami
  • Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami

Szukasz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami będzie idealna. Wystarczyło połączyć kilka składników by stworzyć wyborne i aromatyczne danie, które na pewno trafi w Wasze gusta.

Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300 g mrożonych leśnych grzybów (podgrzybek, prawdziwek)
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2-3 kulki ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • 6 białych kiełbas Morliny

Składniki na sos:

  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 500 ml bulionu/wywaru grzybowego lub warzywnego
  • świeży tymianek  do dekoracji (opcjonalnie)
Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami
Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami

Przygotowanie:

Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 20-25 minut. Następnie odcedzamy – wodę, w której gotowały się grzyby zostawiamy, użyjemy jej do przygotowania sosu. Grzyby studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni ° C

Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w pióra, a czosnek w plasterki.

Warzywa przekładamy do miski, dodajemy rozmrożone grzyby, ugotowane, suszone grzyby, oraz białe kiełbaski. Całość skrapiamy oliwą i delikatnie mieszamy, przekładamy do naczynia do zapiekania, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i posypujemy solą, pieprzem i przyprawami.

Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami

Przygotowanie sosu:

W rondelku mieszamy wywar grzybowy z mąką i masłem. Podgrzewamy krótko aż składniki się rozpuszczą i zalewamy sosem danie.

Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy pod przykryciem ok. 25 minut. Po tym czasie odwracamy kiełbaski na drugą stronę i pieczemy kolejne 25 minut lub do momentu, aż kiełbasy się zrumienią i ziemniaki będą miękkie. Na koniec odkrywamy naczynie i zapiekamy całość jeszcze kilka minut.

Smacznego!

Biała kiełbasa w sosie grzybowym z ziemniakami

Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

Trackback z twojej strony.

Pozostaw odpowiedź