Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Biała pizza po morlińsku
1
Biała pizza po morlińsku
  • Biała pizza po morlińsku

Czy można przygotować bardziej niebiańskie danie? Zdecydowanie NIE! Biała pizza po morlińsku to danie warte grzechu! Delikatny biały sos, aromatyczna kiełbasa i obłędny góralski serek tworzą idealne połączenie smaków. Jedząc tą pizzę aż się chce zaśpiewać Heaven, I’m in heaven…

2793 - Biała pizza po morlińsku

Składniki na ciasto:

  • 350 g mąki pszennej włoskiej typ 00
  • 7 g suszonych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • 1 cebula
  • 2 Śląskie kiełbasy Morliny
  • 4 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 mały okrągły oscypek
  • 2 ogórki konserwowe
2399 - Biała pizza po morlińsku
2459 - Biała pizza po morlińsku

Przygotowanie ciasta:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.

2631 - Biała pizza po morlińsku
2746 - Biała pizza po morlińsku

Przygotowanie białej pizzy po morlińsku:

W międzyczasie przygotowujemy biały sos. W miseczce mieszamy śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mozzarelle odsączamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę śląską Morliny kroimy w plasterki, tak samo ogórki i oscypka. Cebule kroimy w cienkie pióra.

2769 - Biała pizza po morlińsku
2856 - Biała pizza po morlińsku

Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smarujemy białym sosem.

Następnie pizze posypujemy tartą mozzarellą i układamy pozostałe składniki: cebulę, kiełbaskę, ogórka i góralski ser.

Białą pizze po morlińsku wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.

Smacznego!

2863 - Biała pizza po morlińsku
2936 - Biała pizza po morlińsku
2975.900 - Biała pizza po morlińsku
12embed jWCu6cUshb8oVCOfKGrjKhS0Zgtc6Qzz - Biała pizza po morlińsku

Trackback z twojej strony.

Komentarze

  • natalkaii

    Written on 15 grudnia 2019

    Uwielbiam pizze w każdej postaci. Ja bym w tej pizzy widziała jeszcze oregano, pieczarki i trochę więcej sera. Aczkolwiek przepis na ciasto masz dobry.

    Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź