Czy można przygotować bardziej niebiańskie danie? Zdecydowanie NIE! Biała pizza po morlińsku to danie warte grzechu! Delikatny biały sos, aromatyczna kiełbasa i obłędny góralski serek tworzą idealne połączenie smaków. Jedząc tą pizzę aż się chce zaśpiewać Heaven, I’m in heaven…
Składniki na ciasto:
- 350 g mąki pszennej włoskiej typ 00
- 7 g suszonych drożdży
- 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki:
- 1 cebula
- 2 Śląskie kiełbasy Morliny
- 4 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 1 kulka mozzarelli
- 1 mały okrągły oscypek
- 2 ogórki konserwowe
Przygotowanie ciasta:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220 stopni.
Przygotowanie białej pizzy po morlińsku:
W międzyczasie przygotowujemy biały sos. W miseczce mieszamy śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i oregano. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mozzarelle odsączamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kiełbasę śląską Morliny kroimy w plasterki, tak samo ogórki i oscypka. Cebule kroimy w cienkie pióra.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 lub 3 części. Każdą cienko rozwałkowujemy i smarujemy białym sosem.
Następnie pizze posypujemy tartą mozzarellą i układamy pozostałe składniki: cebulę, kiełbaskę, ogórka i góralski ser.
Białą pizze po morlińsku wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.
Smacznego!
natalkaii
Written on 15 grudnia 2019
Uwielbiam pizze w każdej postaci. Ja bym w tej pizzy widziała jeszcze oregano, pieczarki i trochę więcej sera. Aczkolwiek przepis na ciasto masz dobry.