Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 9723.900 - Bieszczadzkie racuchy
2
Bieszczadzkie racuchy
  • 9723.900 - Bieszczadzkie racuchy

Bieszczadzkie racuchy – tego smaku nigdy nie zapomnimy. Dość często jeździmy w Bieszczady (zakochaliśmy się w tym miejscu) i mamy tam swój ulubiony gościniec, w którym zawsze gotowała Pani Wiesia. Pyszne domowe posiłki z regionalnych, świeżych produktów i zawsze „coś” słodkiego na deser. I tak, któregoś dnia dostaliśmy drożdżowe racuchy – smakowały nieziemsko 🙂 . Po kilku latach Pani Wiesia podzieliła się przepisem i mogliśmy się cieszyć ich smakiem w domowym zaciszu! Dziś przepis przekazuję Wam. Troszeczkę zmieniony, bo w oryginale wiele składników było „na oko”.

9683.900 - Bieszczadzkie racuchy

Składniki:

  • 400 g mąki wrocławskiej (ma być wrocławska i już!)
  • 2 duże jajka oddzielnie żółtka i białka
  • 500 ml zsiadłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 160 ml mleka
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 2-3 łyżki masła lub olej do smażenia

9687.900 - Bieszczadzkie racuchy

Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięty zaczyn z drożdży przelewamy do wysokiej miski, dodajemy stopniowo mąkę, żółtka, sól, cukier wanilinowy i cały czas mieszając wlewamy zsiadłe mleko. Odstawiamy ciasto na ok. 10 minut.

Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy.

Ja patelnię wysmarowałam masłem i smażyłam swoje racuchy jaj naleśniki. Pani Wiesia smażyła je na głębokim oleju 🙂

Wybór jak będziecie smażyć należy do Was.

Na rozgrzaną patelnię z tłuszczem, łyżką nakładamy małe porcje ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Racuchy podajemy posypane cukrem pudrem, z ulubioną konfiturą, miodem – jak lubicie!

Ja podałam z musem jabłkowym.

Smacznego!

9734.900 - Bieszczadzkie racuchy

 

Komentarze

  • Joanna

    Written on 2 grudnia 2014

    Na połoninach nawet zwykła kanapka smakuje jak danie w restauracji z gwiazdką Michellin 🙂
    Racuchy świetne ! Takie domowe

    Odpowiedz
    • Marta

      Written on 2 grudnia 2014

      Zgadzam się z Tobą Joasiu, to zasługa tego pięknego miejsca i ludzi, którzy tam mieszkają 🙂

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź