Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 3738.900 - Bigos z kapusty kiszonej
Bigos z kapusty kiszonej
  • 3738.900 - Bigos z kapusty kiszonej

Ile gospodyń, tyle przepisów na bigos z kapusty kiszonej! Bigos to chyba jedna z najbardziej popularnych i tradycyjnych potraw jaka gości na naszych stołach. Osobiście kocham bigos za to, że za każdym razem jak go przygotowuję to smakuje inaczej 🙂

3768.900 - Bigos z kapusty kiszonej

Składniki:

  • 1 ½ kg kapusty kiszonej z marchewką
  • 1 marchewka
  • 3 liście laurowe
  • 3-4 ziela angielskie całe
  • 2-3 ziarna jałowca
  • sól
  • pieprz
  • 40 g suszonych grzybów
  • 400 g mięsa wołowego
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 4-5 cebule
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżka cząbru
  • ½ łyżki majeranku

3754.900 - Bigos z kapusty kiszonej

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt kwaśna to ją płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, tak samo jak liście laurowe, jałowiec i ziele angielskie. Zalewamy wodą, tak żeby przykryła kapustę i gotujemy na małym ogniu aż kapusta będzie miękka (ok. 1 ½ godziny).

Suszone grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy ok. 30 minut. Grzyby i wywar z grzybów dodajemy do kapusty.

3780.900 - Bigos z kapusty kiszonej

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy kilka minut na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i smażymy wszystko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso i cebule dodajemy do bigosu i dusimy ok. 2 godzin. Pod koniec gotowania dodajemy kminek, cząber, majeranek i sos sojowy. Poprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze kilak minut.

Bigos z kapusty kiszonej podajemy z ziemniaczkami lub pieczywem.

3744.900 - Bigos z kapusty kiszonej

Mogą Ci się spodobać również

Pozostaw odpowiedź