Biksemad jest popularnym, skandynawskim daniem, które przyrządza się z „resztek” z poprzedniego dnia. Jest niezwykle smaczne i szybkie w przygotowaniu. W zależności od upodobań i tego co mamy w lodówce, do dania można również dodawać warzywa (buraki, marchew).
Składniki:
- 500 g ugotowanego mięsa wołowego (np. pieczeń)
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- 3-4 jajka
- oliwa
- opcjonalnie świeży majeranek
Masło rozgrzej na patelni. Cebulę obierz i pokrój w plasterki. Podsmaż na maśle. Przełóż do miseczki.
Na tłuszczu po cebuli podsmaż ugotowane, i pokrojone w kostkę mięso wołowe. Podsmażone mięso dodaj do cebuli.
Na koniec podsmaż ugotowane i pokrojone w dość dużą kostkę ziemniaki. Ziemniaki mają mieć złoty kolor. Do ziemniaków dodaj cebulę, mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem wymieszaj, popraw do smaku solą i pieprzem.
Dodaj świeży majeranek.
Na drugiej patelni rozgrzej odrobinę oliwy i usmaż jajka sadzone.
Biksemad podawaj z sadzonymi jajkami.