W moim rodzinnym domu taki boczek rolowany jest przygotowywany od lat. Pyszny, aromatyczny, podawany na zimno to rewelacyjna alternatywa dla sklepowych wędlin. Nie może go zabraknąć w święta chociaż ze względu na upodobania mojego męża taki boczek piekę dość często. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować takiej wędliny to koniecznie to zróbcie!
Składniki:
- 2 kg surowego, dość chudego boczku (bez skóry i kości)
- 1-2 główki czosnku
- sól
- pieprz
- 6-8 liści laurowych
- 2 łyżki całego ziela angielskiego
Przygotowanie:
Boczek myjemy i osuszamy. Obieramy czosnek i przeciskamy ząbki przez praskę. Mięso dokładnie solimy i pieprzymy, nacieramy czosnkiem. Obkładamy liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ziele należy mocno powciskać w mięso). Tak przygotowany boczek delikatnie rolujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia dokładnie płuczemy mięso (ma być czyste) i osuszamy. Boczek ciasno zwijamy w roladę, obwiązujemy sznurkiem kuchennym nadając mu pożądany kształt i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Naczynie wstawiamy do piekarnika. Pieczemy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez ok. 2-2 ½ godziny. Pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie żeby skórka się przyrumieniła.
Upieczony boczek rolowany studzimy.
Zdejmujemy sznurek i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Martyna
Written on 2 października 2017
Bardzo smacznie to wygląda. Tego przepisu szukałam na pewno go wypróbuje niedługo bo plan mam taki żeby zrobić taki boczek rolowany.
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2017
Koniecznie! My go uwielbiamy 🙂
Magda
Written on 9 stycznia 2018
Przepis prosty w przygotowaniu ciekawe czy u mnie na stolę przyjmie się jako taka alternatywa dla tych sklepowych produktów, zobaczymy 😉
Kuchnia Marty
Written on 14 stycznia 2018
Mam nadzieję że będzie smakować 😉
Magdalena Zielińska
Written on 24 maja 2018
Witam, zamierzam piec taki boczek w najbliższym czasie i mam kilka pytań:
– czy po wypłukaniu go (po wyjęciu z lodówki) nie trzeba go dodatkowo przyprawiać, czy będzie wystarczająco słony?
– czy umieszczać go dodatkowo w rękawie do pieczenia?
– czy skórka powstała tak piękna tylko w wyniku8 pieczenia, czy czymś ją Pani smarowała?
Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 24 maja 2018
Witam,
Magdo, po wypłukania mięsa nie musisz już go soli. Przez całą noc wystarczająco „przejdzie” solą i pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
Boczku nigdy nie piekę w rękawie. Wystarczy naczynie ale musi być zamknięte. Skórki niczym nie smarowałam. Pod koniec pieczenia, odkryłam naczynie i sama się tak zarumieniła. 🙂
Pozdrawiam
Magdalena Zielińska
Written on 24 maja 2018
I jeszcze jedno, może głupie pytanie, ale czy boczek może stać w „marynacie” dłużej niż noc?
Kuchnia Marty
Written on 24 maja 2018
Oczywiście, że tak 🙂
Magdalena Zielińska
Written on 24 maja 2018
Dziękuję za odpowiedź, mam nadzieję że wyjdzie tak samo apetyczny.
Kuchnia Marty
Written on 24 maja 2018
Trzymam kciuki 🙂
Magdalena Zielińska
Written on 26 maja 2018
Potwierdzam, że boczek jest przepyszny, rozpływa się w ustach. Polecam przepis
Kuchnia Marty
Written on 26 maja 2018
Magdaleno, bardzo się cieszę 🙂