Dziś zapraszam na najlepsze brownie z truskawkami jakie do tej pory jadłam! O idealnej konsystencji, wilgotne, z mnóstwem truskawek – dosłownie rozpływa się w ustach. Idealne jeśli najdzie Was ochota na „coś” słodkiego. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 90 g mąki tortowej
- 200 g cukru
- 130 g masła miękkiego masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka ciemnego kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 duże jajka klasa wagowa L
- 100 g truskawek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy żeby przestygła.
W jednej misce ucieramy cukier z masłem na puszystą, jasną masę. Następnie dodajemy jajka i ekstrakt waniliowy i ucieramy jeszcze ok. 5 minut. Na koniec dodajemy rozpuszczoną czekoladę, dokładnie mieszamy.
W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i kakao.
Dodajemy suche składniki do ciasta i najlepiej drewnianą łyżką dość szybko mieszamy. Ciasta nie należy zbyt długo mieszać i miksować!
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Prostokątną blachę smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy, na wierzch układamy połówki truskawek i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 35-40 minut.
Brownie studzimy na kratce.
Kulinarne Wyskoki
Written on 2 czerwca 2018
Połączenie truskawek i czekolady jest jednym z moich ulubionych 😉 A brownie wypieczone w punkt, pysznie wygląda 🙂
Kuchnia Marty
Written on 3 czerwca 2018
🙂 dziękuję