Mocno czekoladowe.. aromatyczne, wilgotne i ciężkie przed Wami kolejny przepis na brownie, a dokładniej na brownie z wiśniami. Bo nie od dziś wiadomo, że wiśnie i czekolada to duet idealny! A takie brownie z wiśniami to już totalna rozpusta 🙂
Składniki na ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 170 g masła
- 4 duże jajka
- 200 g cukru pudru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 140 g mąki tortowej
Dodatkowo:
- 250-300 g wiśni (świeże, mrożone, z kompotu)
- 100 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i gorzką czekoladę. Żółtka jaj ucieramy z cukrem, kardamonem i skórką z pomarańczy na gładką masę, do żółtek dodajemy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy aż otrzymamy jednolitą masę. Do masy dodajemy mąkę i miksujemy jeszcze kilka chwil. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Mieszamy delikatnie aż składniki się połączą.
Prostokątną blachę smarujemy masłem i spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy na wierzchu układamy wiśnie, zachowując ok. 2 cm odstępu między owocami. Całość posypujemy mleczną czekoladą połamaną na mniejsze kawałki i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok. 35-40 minut.
Brownie studzimy na kratce.