Dziś coś dla wielbicieli precli lub paluszków. Pyszne i chrupiące bułeczki preclowe! Od razu pisze – wcale nie są skomplikowane! Wprawdzie takie bułeczki dodatkowo trzeba obgotować w wodzie z sodą ale dzięki temu otrzymamy piękną popękaną, ciemnobrązową i chrupiąca skórkę!
Składniki na ciasto:
- 335 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 585 g mąki pszennej typ 500
- 4-5 łyżek roztopionego/płynnego masła
- 1 łyżka oleju do posmarowania
Dodatkowo:
- 80 g sody oczyszczonej
- 2 litry wody
- 2 łyżki maku
- 2 łyżki sezamu
- jajko
Przygotowanie ciasta:
W misce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłą wodę i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą. Wlewamy roztwór z drożdży i roztopione masło i drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto.
Ciasto wyrabiamy ok. 3-4 minut – nie podsypujemy mąką. Następnie przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
W międzyczasie łączymy wodę z sodą i doprowadzamy do wrzenia.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na blat – nie podsypujemy mąka i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej części formujemy długi wałeczek, składamy go na pół, skręcając dwa kawałki wokół siebie. Końce naszego wałeczka przekładamy przez górny otwór i dociskamy. W ten sam sposób postępujemy z pozostałymi kawałkami ciasta.
Gotowe bułeczki zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z sodą (dzięki zaparzeniu ciasta skórka będzie chrupiąca i będzie miała piękny ciemnobrązowy kolor). Wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na blasze (blachę można oprószyć mąką).
Bułeczki preclowe smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem i sezamem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 230 stopnie na 15-18 minut aż ciasto będzie ciemnobrązowe.
Studzimy na kratce!
Beti K
Written on 20 marca 2015
Wspaniałe! Uwielbiam tego typu bułeczki. Zdjęcia również śliczne 🙂
Marta
Written on 20 marca 2015
Dziękuję bardzo!
karmel-itka
Written on 20 marca 2015
świetne! mam wszystkie składniki na stanie – chyba się pokuzę, by je zrobić.
Marta
Written on 20 marca 2015
Naprawdę polecam i czekam na efekty!
gin
Written on 21 marca 2015
Wyglądają cudnie, a smakować musiały nieziemsko 🙂
Marta
Written on 21 marca 2015
Były smaczne, jak widać znikały jeszcze ciepłe!