Pyszne, aromatyczne i chrupiące bułki cebulowe z pieczarkami są idealne na śniadanie! Uwielbiam świeże, jeszcze ciepłe domowe pieczywo, jego smak i unoszący się w całym domu zapach. A te bułeczki najbardziej mi smakują z masełkiem – nic więcej nie potrzeba!
Składniki na bułki:
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 8 g suchych drożdży
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 300 ml ciepłej wody
Składniki na pieczarki:
- 150 g pieczarek
- 1-2 cebule
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- 1 łyżka świeżego lub suszonego majeranku
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju
- 1 żółtko + mleko do posmarowanie bułek
- 1-2 łyżki migdałów w płatkach
Przygotowanie pieczarek:
Na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Jak cebula lekko się zeszkli dodajemy drobno pokrojone pieczarki i smażymy aż pieczarki się zarumienią. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Ostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w misce i mieszamy na koniec dodajemy ciepłą wodę i oliwę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gładkie (po ok. 10 minutach zagniatania) dodajemy zimne pieczarki z cebulą i zagniatamy aż składniki się połączą.
Z ciasta formujemy kulę, przekładamy do miski posmarowanej olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 45 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 12-14 części, z każdej formujemy okrągłe bułeczki, które układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem połączonym z odrobiną mleka i posypujemy migdałami w płatkach. Pieczemy ok. 20 minut.
Bułki studzimy na kratce.