Uwielbiam kopytka. Dziś zapraszam na buraczane kopytka na parmezanowej piance. Mięciutkie kluseczki w połączeniu z delikatną parmezanową piankę i fasolką szparagową smakują wybornie!
Składniki na kopytka:
- 700 g ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
- 300 g buraków
- 200-210 g mąki + mąka do podsypywania
- 1 duże jajko roztrzepane widelcem
- 1 łyżka soli
- ½ łyżeczki cząbru
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Składniki na parmezanową piankę:
- 100 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietanki kremowej minimum 18% (słodkiej)
- 40 g tartego parmezanu
Dodatkowo:
- 1 pęczek botwinki
- 250 g fasolki szparagowej
Przygotowanie kopytek:
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiowa i wstawiamy to piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 1-1 ½ godziny. Ziemniaki myjemy, nie obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki póki są jeszcze gorące. Upieczone buraki również obieramy. Ciepłe buraki i ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.
Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.
W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).
Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.
Fasolkę szparagową płuczemy i odcinamy końcówki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy woda i odrobinę solimy. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy fasolkę ok. 5-15 minut. Odcedzamy.
Przygotowanie parmezanowej pianki:
Śmietankę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy tarty parmezan. Mieszamy energicznie aż się ser rozpuści. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko parmezanową śmietankę i ubijamy ją np. za pomocą spieniacza do mleka.
Powstałą pianką dekorujemy talerze. Następnie nakładamy buraczane kopytka i fasolkę szparagową. Wszystko posypujemy botwinką i kawałkami parmezanu.