Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0037.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance
Buraczane kopytka na parmezanowej piance
  • 0037.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Uwielbiam kopytka. Dziś zapraszam na buraczane kopytka na parmezanowej piance. Mięciutkie kluseczki w połączeniu z delikatną parmezanową piankę i fasolką szparagową smakują wybornie!

0055.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Składniki na kopytka:

  • 700 g ziemniaków (najlepiej sypkich, mącznych)
  • 300 g buraków
  • 200-210 g mąki + mąka do podsypywania
  • 1 duże jajko roztrzepane widelcem
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki cząbru
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • 2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

 

Składniki na parmezanową piankę:

  • 100 ml mleka 3,2%
  • 100 ml śmietanki kremowej minimum 18% (słodkiej)
  • 40 g tartego parmezanu

 

Dodatkowo:

  • 1 pęczek botwinki
  • 250 g fasolki szparagowej

9992.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Przygotowanie kopytek:

Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiowa i wstawiamy to piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 1-1 ½ godziny. Ziemniaki myjemy, nie obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy i obieramy ze skórki póki są jeszcze gorące. Upieczone buraki również obieramy. Ciepłe buraki i ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, przesianą mąkę, sól i przyprawy. Robimy dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Zagniatamy ciasto. Ważne aby zrobić to szybko i dość niedbale – długie wyrabianie ciasta sprawi, że będzie ono bardzo miękkie. Gotowe ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Z każdego kawałka formujemy wałek, podsypujemy go mąką i kroimy w poprzek na kawałki – kopytka.

0003.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Kopytka przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok.

W garnku gotujemy wodę, dodajemy łyżkę soli. Gdy woda zacznie wrzeć partiami gotujemy kopytka (około 1 minuty od momentu wypłynięcia).

Wyławiamy łyżką cedzakową i rozkładamy na talerzu.

0009.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Fasolkę szparagową płuczemy i odcinamy końcówki. Następnie wrzucamy do garnka, zalewamy woda i odrobinę solimy. Gdy woda zacznie wrzeć gotujemy fasolkę ok. 5-15 minut. Odcedzamy.

 0017.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Przygotowanie parmezanowej pianki:

Śmietankę i mleko doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy tarty parmezan. Mieszamy energicznie aż się ser rozpuści. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie przecedzamy przez sitko parmezanową śmietankę i ubijamy ją np. za pomocą spieniacza do mleka.

0057.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Powstałą pianką dekorujemy talerze. Następnie nakładamy buraczane kopytka i fasolkę szparagową. Wszystko posypujemy botwinką i kawałkami parmezanu.

0031.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

0032.900 - Buraczane kopytka na parmezanowej piance

Pozostaw odpowiedź