Uwielbiam buraki! W sałatkach, surówkach.. same. Dziś zapraszam na buraczane mini torciki. Pyszne, pieczone buraki przekładane kremowym serkiem z mnóstwem ziół. Przystawka zachwyca smakiem i wyglądem. 🙂 Jest prosta w przygotowaniu i dietetyczna!
Składniki:
- ok. 15 buraków podobnej wielkości
- 300 g serka kremowego np. Philadelphia
- ½ cebuli
- 3 łyżki koperku posiekanego
- 2 łyżki listków tymianku
- 2 ogórki konserwowe
- sól
- pieprz
Składniki na sos:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- sól
- pieprz
Przygotowanie buraków:
Buraki myjemy, obcinany końcówki i owijamy każdego oddzielnie w folię aluminiową. Owinięte buraki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 45-60 minut (czas pieczenia zależy od wielkości buraków).
Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia i obieramy ze skóry.
Przygotowanie nadzienia:
Cebulę i koperek drobno siekamy. Ogórki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W miseczce mieszamy serek, cebulę, zioła i starte ogórki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraki kroimy w równe plasterki (ok. 5 mm grubości). W każdym plasterku wycinamy równe koła. Ja robię to łyżką do lodów 🙂 ale można użyć np. foremki lub ringu/pierścieni.
Moje buraczane mini torciki składają się z 4 plasterków buraków. Jeśli chcecie, możecie przygotować większe. Plasterki smarujemy ziołowym serkiem i przykrywamy kolejnym plastrem buraka.
Przygotowanie sosu:
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy aż uzyskamy jednolitą konsystencję.
Buraczane mini torciki dekorujemy ziołami i skrapiamy przygotowanym sosem.
Przechowujemy w lodówce.