Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • Calzone
2
Calzone
  • Calzone

Calzone to rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. To co dodamy do środka to już zależy od Was! Ja wybrałam moje ukochane warzywa. Zawsze z utęsknieniem czekam na wiosnę by móc delektować się smakiem świeżych warzyw. Do tego ser mozzarella, salami i mamy przepyszny obiad.

6974 - Calzone

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej włoskiej typ 00 lub mąki tortowej
  • 4 g suszonych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli

Składniki na nadzienie:

  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżki przyprawy Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli
  • 40 g salami
  • 250 g sera Mozzarella (2 kulki)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

6976 - Calzone

Przygotowanie ciasta:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę, przyprawę Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.

Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

7008 - Calzone

Przygotowanie nadzienia:

Paprykę i cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mozzarelle odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Przecier pomidorowy mieszamy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawą Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli.

6983 - Calzone

Przygotowanie Calzone:

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.

Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 części. Każdą cienko rozwałkowujemy na kształt koła. Smarujemy przecierem pomidorowym połowę placka zostawiając wolne brzegi – po 1 łyżce na placek (1 łyżkę przecieru zostawiamy).

Następnie na sos układamy starty ser mozzarella (2 łyżki sera odkładamy na bok), podsmażone warzywa oraz plasterki salami. Ciasto składamy na pół, tworząc pieróg i zlepiamy brzegi. Po wierzchu smarujemy nasze Calzone pozostałym przecierem i posypujemy mozzarellą. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.

Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.

Smacznego!

7065 - Calzone
30embed hlX6D2GYl7isiL0RZ8sfnjn3muAj2gzz - Calzone

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź