Calzone to rodzaj pizzy zawijanej na kształt pieroga. To co dodamy do środka to już zależy od Was! Ja wybrałam moje ukochane warzywa. Zawsze z utęsknieniem czekam na wiosnę by móc delektować się smakiem świeżych warzyw. Do tego ser mozzarella, salami i mamy przepyszny obiad.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej włoskiej typ 00 lub mąki tortowej
- 4 g suszonych drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- ½ łyżeczki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka przyprawy Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli
Składniki na nadzienie:
- 1-2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 łyżka oleju
- ½ łyżki przyprawy Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli
- 40 g salami
- 250 g sera Mozzarella (2 kulki)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie ciasta:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. W miseczce mieszamy drożdże z cukrem i połową ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut, aż zaczyn zacznie się pienić.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, zaczyn, pozostałą wodę, przyprawę Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli i oliwę z oliwek – wyrabiamy ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto przekładamy do czystej miski posmarowanej oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie nadzienia:
Paprykę i cukinie kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mozzarelle odsączamy z zalewy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Przecier pomidorowy mieszamy z ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i przyprawą Vegeta Natur do pomidorów i mozzarelli.
Przygotowanie Calzone:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy kilka minut i dzielimy na 2 części. Każdą cienko rozwałkowujemy na kształt koła. Smarujemy przecierem pomidorowym połowę placka zostawiając wolne brzegi – po 1 łyżce na placek (1 łyżkę przecieru zostawiamy).
Następnie na sos układamy starty ser mozzarella (2 łyżki sera odkładamy na bok), podsmażone warzywa oraz plasterki salami. Ciasto składamy na pół, tworząc pieróg i zlepiamy brzegi. Po wierzchu smarujemy nasze Calzone pozostałym przecierem i posypujemy mozzarellą. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Przed podaniem posypujemy świeżym oregano.
Smacznego!
Marta Musiał
Written on 17 maja 2020
Pyszne zrobiłam to danie główne i było pyszne
Kuchnia Marty
Written on 21 maja 2020
Bardzo się cieszę! pozdrawiam
J6j66j
Written on 16 marca 2022
Dziękuję bardzo