Uwielbiam sery! Doskonale smakują zarówno ze słonymi jak i słodkimi dodatkami. Dziś zapraszam na pieczony camembert z gruszkami w cieście drożdżowym. Kolejna jesienna propozycja, doskonała na każdą imprezę lub obiad!
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300g mąki tortowej
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 210 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 35 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 4-5 okrągłych serów camembert
- 2 gruszki
- 5-6 łyżek miodu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki migdałów w płatkach
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.
Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Przygotowanie sera:
Sery wyjmujemy z opakowania i wierzch każdego delikatnie nacinamy w kratkę. Gruszki kroimy w cienkie plasterki (np. przy użyciu mandoliny) i posypujemy gałką muszkatołową. Na patelni podgrzewamy miód, dodajemy gruszki i dusimy kilka minut. Gdy owoce zmiękną zdejmujemy z palnika.
Pokrojony wierzch serów polewamy miodem, a następnie nakładamy po kilka plasterków owoców.
Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 4-5 równych części, które rozwałkowujemy na kształt koła. Na środek każdego układamy krążek sera z gruszkami. Szczelnie ciastem owijamy ser. Sery układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (najlepiej takiej dużej z pieca) w odstępach ok. 3 cm od siebie. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte sery smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy ok. 25-30 minut na złoty kolor.
Podajemy ciepłe.
czarywkuchni
Written on 3 października 2016
Wygląda bardzo smakowicie 🙂 Kolejny przepis do wypróbowania. Pozdrawiam
Kuchnia Marty
Written on 3 października 2016
🙂 Cieszę się! Pozdrawiam
Maciej
Written on 11 listopada 2020
Przetestowałem dzisiaj. Świetny przepis. Rodzina była zachwycona smakowo i wizualnie!
Kuchnia Marty
Written on 13 listopada 2020
Cieszę się bardzo