Sezon na figi trwa więc dziś mam dla Was przepis na idealną, jesienną przekąskę. Pieczony Camembert z miodem i figami to obłędne w smaku i szybkie w przygotowaniu danie. Ostatnio podjęłam współpracę z rodzinną firmą Pasieki Rodziny Sadowskich i jestem zachwycona ich produktami. Zarówno miody jak i produkty pszczele w szczególności pyłek i propolis od dłuższego czasu codziennie wzmacniają odporność moją i moich bliskich. Zachęcam Was do odwiedzenia strony i zapoznania się z ofertą – tylko ostrzegam – te miody uzależniają!
Składniki na 2 porcje:
- 2 okrągłe sery camembert
- 4 świeże figi
- 6 łyżek miodu użyłam miód nektarowo-spadziowy
- 1 garść orzechów włoskich
- 2 gałązki rozmarynu
Dodatkowo:
- 4 łyżkami miodu użyłam miód nektarowo-spadziowy
- 2 gałązki rozmarynu
- bagietka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Sery wyjmujemy z opakowania i wierzch każdego delikatnie nacinamy w kratkę. Sery obficie polewamy 4 łyżkami miodu. W złączenia od nacięć wkładamy gałązki rozmarynu. Sery wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut aż będą miękkie w dotyku.
Na patelni prażymy orzechy, dodajemy 6 łyżek miodu oraz dwie gałązki rozmarynu i gotujemy ok. 1 minuty. Figi kroimy na ćwiartki, umieszczamy w syropie i dusimy ok. 2 minut aż zmiękną.
Po upieczeniu wyjmujemy z sera gałązki rozmarynu, na wierzchu układamy podduszone figi i orzechy. Całość polewamy pozostałym syropem z patelni.
Podajemy z bagietką.
Smacznego!
WPIS POWSTAŁ PRZY WSPÓŁPRACY Z MARKĄ Pasieki Rodziny Sadowskich