A oto mój pomysł na buraczki. Caprese z pieczonych buraków i ziemniaków z ziemniaczanymi łódeczkami otulonymi boczkiem i panierowaną mozzarellą idealnie nadają się na lekki obiad lub przystawkę. Uwielbiam smak pieczonych buraczków i ziemniaków więc czemu by go ze sobą nie połączyć. Pikanterii dodaje sos na bazie musztardy rosyjskiej, tymianku i czosnku. Pycha!
Składniki na caprese:
- 2-3 buraczki
- 2-3 średnie ziemniaki
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżka oliwy
- 1 łyżka rozmarynu (świeżego lub suszonego)
- sól
- pieprz
Składniki na sos do caprese:
- 3 łyżi oliwy z oliwek
- 1 łyża wody niegazowanej
- 1 łyża octu winnego z czerwonych winogron
- 1 czubata łyżka musztardy rosyjskiej (można dać więcej)
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- 1 łyżka świeżego tymianku
Składniki na ziemniaczane łódeczki otulone boczkiem:
- 3 średnie ziemniaki
- ok. 50 g boczku wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki
- kilka gałązek świeżego rozmarynu
Składniki na mozzarelle panierowaną:
- 150 g sera mozzarella (mogą być małe kulki lub duża pokrojona w sporą kostkę)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki mąki
- 6 łyżek bułki tartej
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie mozzarelli panierowanej:
Potrzebne będą trzy miseczki. Do pierwszej wsypujemy mąkę i dodajemy ok. ½ łyżeczki soli i trochę pieprzu. Do drugiej wbijamy jajko i dodajemy do niego 2 łyżki mleka – mieszamy aż składniki się połączą. Do trzeciej miseczki wsypujemy bułkę tarta, suszone pomidory i tymianek, mieszamy.
Mozzarellę odsączamy z zalewy i osuszamy na papierowym ręczniku. Jeśli mamy dużą kulkę to kroimy ją w dość duże kawałki. Każdy kawałek sera obtaczamy najpierw w mące, później jajku, a na końcu bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
Przygotowanie caprese i ziemniaczanych łódeczek:
Ziemniaki na caprese obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki/talarki. Ziemniaki na łódeczki również obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki/księżyce. Wszystkie ziemniaki przekładamy do wysmarowanego oliwą z oliwek (1 łyżka) naczynia żaroodpornego posypujemy solą, pieprzem, rozmarynem. Kładziemy całe ząbki czosnku.
Buraki myjemy, oczyszczany i nacieramy oliwą z oliwek (1 łyżka). Szczelnie owijamy każdy folią aluminiową.
Przykryte naczynie żaroodporne z ziemniakami i buraki wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 45-60 minut (w zależności od wielkości buraków i ziemniaków).
Przygotowanie sosu:
W międzyczasie przygotowujemy sos. W miseczce łączymy oliwę, wodę i ocet winny. Dodajemy musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Mieszamy aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Buraczki wyjmujemy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaczane łódeczki wyjmujemy z naczynia żaroodpornego, czekamy aż trochę przestygną i każdą owijamy plasterkiem boczku, przekładamy do blaszki i zapiekamy aż boczek się zarumieni.
Na talerzu na przemian układamy plasterki buraków i ziemniaków, w środek układamy panierowaną mozzarellę i polewamy sosem. Serwujemy z ziemniaczanymi łódeczkami.