Przez te mecze na moim blogu ostatnio goszczą głównie „męskie danie”! Dość kaloryczne ale za to przepyszne 🙂 Dziś zapraszam na cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym. Takie piłeczki z mięsa mielonego zamknięte w połówkach cebuli, otulone boczkiem… brzmi smacznie? Do tego rewelacyjny sos barbecue.
Składniki na nadzienie:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól
- pieprz
Składniki na sos barbecue (BBQ):
- 50 ml sosu Worcestershire
- 100 g ketchupu
- 20 g musztardy Dijon
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 50 g cukru brązowego
- 1 łyżeczka granulowanej cebuli
- 30 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
Dodatkowo:
- 4-6 sporych cebul
- 300 g wędzonego boczku w plasterkach
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie nadzienia:
W misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, sos Worcestershire, ketchup, musztardę i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebule obieramy, obcinamy z dwóch stron i przecinamy na pół. Delikatnie zdejmujemy warstwy, przypominające „muszelki”.
Przygotowanie sosu barbecue (BBQ):
Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut aż sos zgęstnieje.
Z mięsa mielonego formujemy kulki, które „zamykamy” w muszelkach z cebuli. Całość owijamy plasterkami boczku – po 3 plasterki na sztukę i zabezpieczamy wykałaczką.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulowe kulki. Jak boczek się zarumieni, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i dokładnie smarujemy sosem BBQ. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.
Podajemy ciepłe.
zrobremont.wordpress.com
Written on 23 czerwca 2016
Świetne zdjęcia, a pomysł pierwsza klasa, gratuluję!
Kuchnia Marty
Written on 23 czerwca 2016
Dziękuję