Z gotowaniem jest jak z seksem, trochę inwencji i od razu lepiej smakuje.
  • 0191.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym
2
Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym
  • 0191.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Przez te mecze na moim blogu ostatnio goszczą głównie „męskie danie”! Dość kaloryczne ale za to przepyszne 🙂 Dziś zapraszam na cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym. Takie piłeczki z mięsa mielonego zamknięte w połówkach cebuli, otulone boczkiem… brzmi smacznie? Do tego rewelacyjny sos barbecue.

0175.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Składniki na nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz

 

Składniki na sos barbecue (BBQ):

  • 50 ml sosu Worcestershire
  • 100 g ketchupu
  • 20 g musztardy Dijon
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 łyżeczka granulowanej cebuli
  • 30 ml sosu sojowego
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

 

Dodatkowo:

  • 4-6 sporych cebul
  • 300 g wędzonego boczku w plasterkach
  • 1 łyżka oleju

 

0120.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Przygotowanie nadzienia:

W misce mieszamy mięso mielone, drobno posiekaną cebulę, sos Worcestershire, ketchup, musztardę i sos sojowy. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Cebule obieramy, obcinamy z dwóch stron i przecinamy na pół. Delikatnie zdejmujemy warstwy, przypominające „muszelki”.

0131.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym 0163.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Przygotowanie sosu barbecue (BBQ):

Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy, przelewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut aż sos zgęstnieje.

Z mięsa mielonego formujemy kulki, które „zamykamy” w muszelkach z cebuli. Całość owijamy plasterkami boczku – po 3 plasterki na sztukę i zabezpieczamy wykałaczką.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulowe kulki. Jak boczek się zarumieni, przekładamy je do naczynia żaroodpornego i dokładnie smarujemy sosem BBQ. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 60 minut.

Podajemy ciepłe.

0178.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

0190.900 - Cebulowe kulki nadziewane mięsem mielonym

Trackback z twojej strony.

Komentarze

Pozostaw odpowiedź