Cereal Pancakes to nic innego jak tycie naleśniki! Maleńkie, puszyste placuszki z dodatkiem ulubionych owoców, miodu lub syropu klonowego i np. serka waniliowego to wymarzone śniadanie zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Takie mini naleśniki smakują nam zdecydowanie bardziej niż klasyczne. Koniecznie spróbujcie.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mleka 3,2%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 20 g cukru waniliowego lub zwykłego
- 1 jajko
Dodatkowo:
- ulubione owoce
- 1 serek waniliowy lub jogurt
- miód lub syrop klonowy do polania
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie miksujemy. Ważne żeby ciasto nie miało grudek. Gotowe ciasto przekładamy do butelki z małą dziurką lub grubszego worka (następnie odcinamy końcówkę).
Przygotowanie Cereal Pancakes:
Na średnim ogniu rozgrzewamy patelnie, smarujemy ją odrobiną oleju i smażymy z dwóch stron maleńkie Cereal Pancakes. Tycie naleśniki przekładamy do miseczek. Dodajemy ulubione owoce lub inne dodatki np. orzechy, kropelki czekoladowe itp. Ja podałam je dodatkowo z serkiem waniliowym i polałam syropem klonowym.
Smacznego!